Gračanica: Otvorene 34. Vidovdanske svečanosti

Izložbom slika i grafika „Između krajnosti“ Nikole Ilića Crnog sinoć su u gračaničkom Domu kulture otvorene 34. Vidovdanske svečanosti i 26. likovna kolonija „Vidovdan 2024“.

Vidovdanske svečanosti i likovnu koloniju otvorio je načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović, koji je tom prilikom istakao da je Vidovdan praznik koji nas opominje da moramo prebroditi sve teškoće i da ih je u našoj istoriji bilo mnogo. On je naglasio da je to praznik koji je poseban za sve Srbe, a naročito na Kosovu i Metohiji.

„Svaki Vidovdan nam pokazuje kako možemo i moramo da se nosimo sa svim nedaćama, da ova teška vremena ne smeju da nas pobede i svaki Vidovdan nas opominje na to. Drago mi je da se Vidovdanske svečanosti dešavaju upravo u Gračanici, jer Gračanica zauzima centralno mesto u životima svih Srba na KiM“, istakao je Popović.

Vidovdan je mera onoga šta smo radili u prethodnoj godini, a tokom juna meseca mi iznosimo na svetlost naš rad, duh i kreativni napor da ostanemo normalni i stvaralački ljudi, istakao je Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici.

Večeras je u Galeriji Doma kulture otvorena prva samostalna izložba Nikole Ilića Crnog, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Dimitrije Popović“, koja se dodeljuje najmlađem učesniku likovne kolonije.

„Pred vama su slike koje su nastale nakon studija kao odgovor na moju želju za daljim usavršavanjem i od tada pa do današnjeg dana moje stvaralaštvo deli se na tri života. Prvi život definisao je Alternativni kulturni centar u Gračanici, drugi je nastao u doba korone i nova idejna rešenja i slike javile su se spontano 2022. godine, kada je počeo i treći, sadašnji život“, kazao je Ilić o svom stvralaštvu.

Likovna kolonija, koja se održava u okviru Vidovanskih svečanosti, predstavlja najvažniji događaj u umetničkom stvaralaštvu na Kosovu i Metohiji. Pored istaknutih umetnika, predstavnika institucija i mnogobrojnih gostiju, svečanom otvaranju Vidovdanskih svečanosti prisustvovala je i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učestvuju istaknuti likovni stvaraoci iz Srbije i regiona: Joškin Šiljan iz Grdelice, Marija Knežević iz Beograda, Nikos Arvanitidis iz Novog Sada, Maja Đokić Mihajlović iz Beograda, Slobodan Timčevski iz Skoplja, Maga Nikić iz Kragujevaca, Filip Baralić iz Užica, Vladimir Antić iz Kosovske Mitrovice, Igor Stanoevski iz Skoplja i Jovana Savić iz Kosova Polja.

Svečano otvaranje Vidovdanskih svečanosti svojom igrom uveličale su mlade balerine, baletske škole Doma kulture, kao i Irena Gudžić, učenica trećeg razreda niže Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu, koja je na klaviru izvela kompoziciju „Valcer“ Edvarda Griga.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije „Vidovdan 2024.“ su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, Grad Priština i Opština Gračanica.

Comments

Pročitaj još