• Početna>
  • Vesti>

Parlamentarna skupština NATO danas o unapređenju statusa Kosova

Foto: NATO

Kosovo je danas na dnevnom redu Parlamentarne skupštine NATO-a, koja ispituje unapređenje njegovog statusa u ovoj organizaciji.

Skupština Kosova namerava da unapredi svoj status od posmatrača do pridruženog člana ove organizacije. Kosovo očekuje da dobije podršku u unapređenju statusa Skupštine Kosova.

Kosovo predstavljaju poslanici Driton Hiseni i Džavit Haljiti, koji su izrazili optimizam da će epilog biti pozitivan.

Oni će biti prisutni na sednici Parlamentarne skupštine NATO-a koja se održava u Sofiji.

Sa druge strane, delegacija Skupštine Srbije, koja je učestvovala na sastanku Parlamentarne skupštine NATO-a u Sofiji, pismom je zatražila od ove Skupštine da Kosovu ne da status pridružene članice.

Delegacija Srbije sastala se sa šefom američke delegacije pri NATO Majklom Tarnerom, kome je pismo uručila predsednica Skupštine Srbije Ana Bernabić. Srbija je pismom pozvala poslanike Parlamentarne skupštine NATO-a da ne odobre unapređenje statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana, rečeno je u saopštenju Skupštine Srbije 26. maja.

Parlamentarna skupština NATO-a, u kojoj Kosovo ima za cilj da unapredi svoj status, institucionalno je odvojena od NATO-a, ali služi kao važna veza između NATO-a i parlamenata zemalja članica.

Sastoji se od 281 delegata iz sve 32 zemlje članice NATO-a.

Pored njih, u njegovim aktivnostima učestvuju i delegati iz 9 pridruženih zemalja, 4 pridružene mediteranske zemlje, kao i 8 parlamentarnih delegacija posmatrača.

Pridruženi članovi mogu podnositi odluke i amandmane na odluke. Takođe, oni mogu služiti kao specijalni izvestioci udruženi u komitete, kako bi predstavili svoje perspektive u izveštajima NATO-Parlamentarne skupštine. Međutim, oni nemaju pravo da glasaju o skupštinskim izveštajima, rezolucijama ili rukovodstvu, niti doprinose njenom budžetu.

Trenutno ima devet pridruženih članova, među kojima su Srbija i Bosna i Hercegovina.

Comments

Pročitaj još