• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Jenčom i Zijade o situaciji na Kosovu i Metohiji

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku u Odeljenju za politička pitanja i izgradnju mira, Miroslavom Jenčom. Sastanku je prisustvovala i specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Misije UN na KiM (UNMIK), Karolin Zijade, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je detaljno informisao sagovornike o situaciji u našoj južnoj pokrajini i opasnostima koje regionu prete od jednostranih i sve iracionalnijih poteza Prištine, ukazavši na činjenicu da je Priština nizom jednostranih akata ugrozila godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva u pokrajini.

U tom kontekstu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je goste upoznao sa serijom nedavnih napada na Srbe i opasnim demonstracijama sile Prištine, istakavši poslednji incident koji se za vikend dogodio u Leposaviću, kada su Kurtijevi specijalci potegli duge cevi i upotrebili suzavac protiv srpskih mladića, koji su pevali na proslavi rođendana, a potom bez ikakvih osnova i naloga upali u dve srpske škole. Petković je ukazao i na nameru Prištine da iseli više od 100 srpskih porodica iz njihovih stanova na severu KiM, pokušavajući time da nasilno izmene etničku strukturu ovog dela pokrajine, ali i da se navršilo godinu dana od zabrane uvoza srpske robe na KiM, što su sve faktori koji utiču na to da se srpski narod na KiM oseća nebezbedno i nesigurno što sve vodi daljem iseljavanju.

U pravcu novih eskalacija na terenu, prema Petkovićevim rečima, vodi i nedavna Kurtijeva odluka da zabrani upotrebu dinara u pokrajini i platni promet sa centralnom Srbijom, sa namerom da Srbe ostavi bez svih vidova primanja, da im onemogući lečenje i školovanje i u krajnjoj instanci da se srpske institucije i srpski narod zauvek proteraju sa Kosova i Metohije. Direktor Petar Petković je izrazio zabrinutost i zbog činjenica da Priština uporno odbija da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, naglasivši da ZSO predstavlja preduslov za obezbeđivanje individualnih i kolektivnih prava Srba, odnosno za opstanak srpskog naroda na KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao i na jednostrano kršenje sporazuma o slobodi kretanja, jer Priština sve češće zabranjuje srpskim zvaničnicima da uđu na teritoriju KiM i budu sa svojim narodom, pomažući mu u realizaciji mnogih projekata, koji su od životnog značaja za njih. Petković je istakao da su u tom bezumnom kršenju osnovnih civilizacijskih normi, vezanih za slobodu kretanja, prištinske vlasti nedavno vratile i srpskog patrijarha Porfirija sa administrativnog prelaza.

Takođe, Petković je skrenuo pažnju i na nedavno održan lažni referendum za smenu nelegitimnih albanskih gradonačelnika na severu KiM, naglasivši da Kurti ne mari ni za pravo, ni za demokratsku proceduru, jer je odlučan da u četiri srpske opštine sprovodi vlast sa 3,5 odsto podrške albanskih glasova.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je zaključio da je je uprkos svim dosadašnjim opstrukcijama i opasnim, nasilnim i jednostranim akcijama Prištine, Beograd i dalje opredeljen za rešavanje svih nesuglasica na relaciji Beograd-Priština dijalogom i političkim sredstvima, jer je to jedini način da se obezbedi dugoročna stabilnost u pokrajini i u celom regionu.

Na kraju razgovora, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je izrazio zahvalnost Misiji UN na KiM na dosadašnjem radu i statusnoj neutralnosti, istakavši da je kroz višegodišnje iskustvo sagledan značaj delovanja Misije UNMIK u skladu sa njenim mandatom za Srbe i ostale nealbance u pokrajini.

Comments

Pročitaj još