• Početna>
  • Vesti>

Odbrana Trajkovića: Svedok potvrdio da je Slađan spasao 15 ljudi

Foto Kim

Advokati odbrane u slučaju koji se pred Osnovnim sudom u Prištini vodi protiv Slađana Trajkovića, bivšeg policajca, za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, rekli su da nisu ni nezadovoljni a ni previše zadovoljnim iskazom današnjeg svedoka Tužilaštva.

Podsetimo, pre podne je svedočio Behram Tahiri, nekadašnji komšija Slađana Trajkovića, koji je zajedno sa porodicom bio proteran iz svoje kuće iz sela Nevoljana. On je tokom saslušanja rekao da mu je Slađan Trajković spasao život, ali ga je i optužio da je tukao i maltretirao druge albanske civile.

„Mi smo danas saslušali jednog svedoka koji je pred većem potvrdio ono što smo mi od početka i govorili, da je Slađan puno činio za te ljude koji su se tog dana našli u Vučitrnu. On je sam, po nekoj računici preko 15 članova različitih porodica iz svog sela uspeo da spase, i svedok je to potvrdio pred sudom. Jednom delom njegovim iskazom nismo zadovoljni, ali o tom delu ne bih dok postupak traje govorio. U suštini, nismo nezadovoljni svedočenjem ovog svedoka. Njegovo svedočenje ide u korist suštinski tog humanog dela Slađanovog delovanja, u to vreme, i njegove ličnosti, da je on uvek bio osoba koja, ako nije mogao da pomogne, nije odmogao“, rekao je Vasić novinarima nakon završenog svedočenja Tahirija.

Sa kolegom Vasićem se složila i advokatica Jelena Krivokapić.

„Iskaz nije tako loš za Slađana u onom delu gde svedok priznaje da je Slađan pomogao njemu i njegovoj porodici, pa čak je potvrdio za još dve familije. Činjenica je da je potvrdio ono što Slađan tvrdi, ne samo da je pomogao pojedinim porodicama gde je on mogao imati uticaj“.

Međutim, primetila je i da je današnji svedok, kao i oni prethodni, bio konfuzan u svom izlaganju, ali i kontradiktoran. „Kontradiktorne su im izjave  koje su davali ranije pred policijom i Eukelsom, sada se pojavljuju još i neke druge osobe kojima su oni davali izjave, koje oni nazivaju istražiteljima. Videđemo da li su to bili istražitelji i ko je uzimao te izjave od njih. Nemamo razloga ni za preterano zadovoljstvo, a ni za nezadovoljstvo, ali onaj deo koji nam je bio vrlo bitan, da je Slađan pomagao ljudima kojima je mogao da pomogne, kada je bio u situaciji, jer to su bila takva vremena da ni on nije mogao svima da pomogne, to je svedok potvrdio“, rekla je Krivokapić.

Nakon pauze koje je odredilo sudsko veće, suđenje se nastavlja kada će pred sud izaći novi svedok Tužilaštva u slučaju koji se vodi protiv Slađana Trajkovića.

Comments

Pročitaj još