• Početna>
  • Vesti>

Stano: Novi sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine o dinaru u sredu u Briselu

Foto: Tanjug

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, na kojoj će se razgovarati o pronalaženju  rešenja u vezi sa odlukom takozvane Centralne banke Kosova o upotrebi dinara, biće održana u sredu u Briselu, izjavio je portparol Evropske komisije Peter Stano. 

Stano je na brifingu za novinare u Briselu rekao da EU očekuje da obe strane pokažu fleksibilnost i spremnost da postignu kompromis. 

“Specijalni izaslanik  EU za dijalog Beograda i Prištine pozvao je glavne pregovarače obe strane da nastave razgovore. Oni će se sastati u sredu ovde u Briselu i nastaviće razgovore o pronalaženju održivog privremenog rešenja za ljude pogođene odlukom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju”, rekao je Stano.

On je dodao da se EU, sa svakim sastankom u okviru dijaloga Beograda i Prištine, nada da će to biti konačni sastanak koji će se baviti tim konkretnim pitanjem jer, kako je naveo, takva pitanja skreću pažnju sa onoga što je zaista potrebno. 

“A ono što je zaista potrebno je napredak u primeni takozvanog Ohridskog sporazuma sa njegovim aneksom za implementaciju. Tako da se nadamo da će strane moći da se ponašaju u evropskom duhu i postignu neophodan kompromis”, naveo je Stano.

On je naglasio da, kao i sve u dijalogu, to ne zavisi od onoga šta EU želi, već od spremnosti i sposobnosti dve strane da postignu prihvatljiv kompromis.

Na pitanje da li su Beograd i Priština podneli predloge za rešavanje pitanja dinara, Stano je rekao da je pitanje onoga što su dve strane uradile najbolje da bude upućeno njima, jer su oni u najboljem položaju da govore u svoje ime. 

“Mogu da kažem u ime EU kao posrednika da smo mi ovde, mi pokušavamo da nađemo izlaz za održivo privremeno rešenje za ljude pogođene ovom odlukom Centralne banke Kosova i iskreno očekujemo da obe strane dođu u Brisel na ovaj sedmi sastanak da razgovaramo o tom pitanju i da budu spremni da pronađemo rešenje koje je prihvatljivo i za jednu i za drugu i koje pre svega odgovara potrebama ljudi na koje je uticala ova odluka na terenu”, naveo je Stano. 

Comments

Pročitaj još