• Početna>
  • Vesti>

EU: Beograd i Priština rizikuju da propuste fondove iz Plana rasta zbog manjka dijaloga

Foto: Tanjug

Srbija i Kosovo treba da se konstruktivno angažuju na normalizaciji svojih odnosa kako bi stekli pravo na finansiranje iz Plana rasta Evropske unije koji je nedavno usvojen, piše Radio Slobodna Evropa

„Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu za obe strane. I Srbija i Kosovo rizikuju da izgube važnu priliku u nedostatku napretka“, saopštila je pres-služba Evropske komisije.

U pisanom odgovoru iz pres-službe ove institucije se potvrđuje da, bez obzira na osnovne kriterijume koji treba da se ispune za dobijanje fondove evropske pomoći, Beograd i Priština treba da se konstruktivno angažuju na normalizaciji svojih odnosa.

To podrazumeva, kako se navodi, potpuno sprovođenje svih obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije i Aneksa primene, te svih dosadašnjih sporazuma o dijalogu, ali i uključenje u pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa.

Kako objašnjavaju iz Evropske komisije, Plan rasta od šest milijardi evra za šest partnera sa Zapadnog Balkana predstavlja sveobuhvatnu ponudu EU za unapređenje njihovog društveno-ekonomskog stanja.

„To uključuje progresivan pristup jedinstvenom tržištu EU, uslovljen napretkom na zajedničkom regionalnom tržištu Zapadnog Balkana, i mehanizme za podsticanje reformi. Plan rasta nije alternativa proširenju EU. To je ponuda koja će upotpuniti i ubrzati proces pristupanja“, rekao je jedan od portparola Evropske komisije.

Plan rasta je do sada najambiciozniji finansijski paket EU za zemlje Zapadnog Balkana. Sastoji se od šest milijardi eura od kojih će se dve milijarde dodeliti u okviru bespovratne pomoći, a preostale četiri milijarde u obliku kredita sa veoma povoljnom kamatom.

Predstavljen je u novembru 2023, a formalno usvojen prošle nedelje.

Kako objašnjavaju zvaničnici Evropske komisije, da bi imala koristi od ovog instrumenta, svaka zemlja-korisnica moraće da pripremi reformsku agendu, koju će konsultovati, oceniti i odobriti Komisija, a po potrebi i države članice EU.

Plaćanja u okviru Plana podležu strogim uslovima. U okviru fonda ovo će se odnositi i na društveno-ekonomske reforme.

Comments

Pročitaj još