• Početna>
  • Vesti>

Ulutaš: Kfor ima dobre resurse, posvećeni smo sprečavanju bilo kakvog rizika od eskalacije

Foto: Tanjug

Nato saveznici i partneri u potpunosti podržavaju svakodnevne napore Kfora da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno, kaže u intervjuu za Kosovo onlajn komandant Kfora general Ozkan Ulutaš.

Na pitanje da li zaista postoji opasnost invazije Srbije na Kosovo, kao što su to u prethodnom periodu često ponavljali predstavnici vlasti u Prištini, general Ulutaš navodi da je Kfor fokusiran na svoju dugogodišnju misiju zasnovanu na jasnom mandatu UN, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999.

“A to je da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja; u svakom trenutku i nepristrasno. Stoga, mi stalno pratimo sva relevantna dešavanja koja mogu uticati na bezbednost širom Kosova i regionalnu stabilnost. Posvećeni smo sprečavanju bilo kakvog rizika od eskalacije. Kfor ima dobre resurse i postavljen je da se bavi svim izazovima koji mogu uticati na bezbednosno okruženje, u skladu sa našim mandatom UN. Ostajem u bliskom kontaktu sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije, kao i sa institucijama i bezbednosnim organizacijama na Kosovu”, kaže komandant Kfora.

Često smo slušali u prethodnom periodu da je situacija stabilna, ali krhka. Postoji li opcija da u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije na severu Kosova Kfor bude prvi reagujući, ispred kosovske policije i Euleksa?

Nikada se ne upuštam u bilo kakve spekulacije o budućnosti. Ja i svo osoblje Kfora pod mojom komandom fokusirani smo na našu misiju. Kfor nastavlja da deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu prava (Euleks), koji su prvi i drugi bezbednosni odgovorni. Od maja prošle godine, rasporedili smo 1.000 dodatnih vojnika na Kosovo, povećali prisustvo Kfora na severnom Kosovu i utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne granične linije. Ovo je bilo najveće pojačanje naše misije u poslednjoj deceniji. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da Kfor ima snage i sposobnosti koje su mu potrebne da nastavi da efikasno ispunjava svoj mandat UN.

Koliko su lažne vesti opasne za stabilnost situacije na Kosovu – često smo na društvenim mrežama viđali video snimke i slike o kretanju ovih ili onih trupa?

Nastavljamo da vidimo širenje lažnih vesti, kroz video snimke, slike i objave na društvenim mrežama. Ovo je neodgovorno i opasno i negativno utiče na dobrobit i bezbednost svih zajednica. Važno je da svi pogledaju činjenice i pažljivo provjere njihove izvore. Kfor će nastaviti da igra svoju ulogu, sprovodeći svoj mandat UN u svakom trenutku i nepristrasno i održavajući transparentan pristup prema svim ljudima koji žive na Kosovu, kroz redovne patrole, angažovanje sa lokalnim zajednicama i komunikaciju sa predstavnicima lokalnog i regionalnog medijskog okruženja. .

Nedavno ste bili na vežbi Vojske Srbije na Pešteru. Kako ocenjujete saradnju sa Vojskom Srbije i bezbednosnim strukturama na Kosovu?

Vežba kojoj sam imao priliku da prisustvujem kao posmatrač odražava delotvoran odnos između Kfora i Vojske Srbije tokom godina, što potvrđuju zapažanja Kfora o prošlim vežbama i redovnim kontaktima sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije. Redovna i transparentna komunikacija, takođe sa bezbednosnim organizacijama na Kosovu, ključna je za bezbednost svih ljudi koji žive na Kosovu i za regionalnu stabilnost.

Da li je planirano povećanje broja pripadnika Kfora do kraja 2024. godine i koliko je važno učešće vojnika i susednih zemalja koje su članice Natoa u misiji na Kosovu?

Nedavno sam posetio štab Natoa u Briselu, gde sam se sastao sa najvišim civilnim i vojnim zvaničnicima Natoa, uključujući generalnog sekretara Jensa Stoltenberga – i sa ambasadorima svih zemalja koje daju trupe u našu misiju Kfora. Informisao sam Severnoatlantski savet o najnovijim bezbednosnim trendovima širom Kosova i regiona Zapadnog Balkana; i o prioritetima Kfora u nedeljama i mesecima koji dolaze. Nato saveznici i partneri u potpunosti podržavaju naše svakodnevne napore da obezbedimo bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. Nato se drži kursa. Kfor je misija zasnovana na uslovima. Uvek ćemo obezbediti da naša misija ostane dobro opremljena i dobro postavljena da nastavi sa sprovođenjem svog mandata UN kao trećeg bezbednosnog odgovornog lica, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU.

Comments

Pročitaj još