• Početna>
  • Vesti>

Makron poručio Kurtiju da pridaje veliki značaj formiranju ZSO

French President Emmanuel Macron delivers a speech at the Elysee presidential palace in Paris during his official inauguration ceremony for the second term as French President following his re-election last 24 April. Photo: Julien Mattia/Le Pictorium Agency via ZUMA/dpa

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

Kako se navodi u saopštenju, Makron je pozdravio sprovođenje odluke tzv. ustavnog suda u Prištini o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, ali je i naglasio značaj koji Francuska u kontekstu zahteva tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope pridaje “brzom i nepovratnom napretku u uspostavljanju ZSO”.

On je, dodaje se, izrazio žaljenje zbog neuspeha referenduma o opozivu gradonačelnika na severu KiM i podsetio da je i dalje neophodno što pre organizovati nove izbore, uz učešce srpskog stanovništva.

Predsednik Francuske je istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, kao i podršku evropskom posredovanju i pozvao na punu primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida.

Comments

Pročitaj još