Savet bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji

Foto: UN

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Unmika održava se u Njujorku.

Predsedavajuća Savetu bezbednosti UN i stalna predstavnica Malte pri UN Vanesa Frejzer otvorila je sednicu o izveštaju Unmika o Kosovu i Metohiji.

Ubrzo je usledilo kraće odlaganje sednice, jer je, kako je pojasnila Frejzer, cela delegacija Prištine zadržana na ulazu zbog UN procedura.

Frejzer, je nakon višeminutne pauze i provere informacija koje je dobila, nalgasila da je reč o protokolu UN, zbog koji su neki učesnici zadržani na ulazu.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Unmik-a Karoline Zijade predstavila je izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji.

Kako je rekla veliku zabrinutost prouzrokovala je i zabrana gotovinskih transakcija koja onemogućava normalan život manjinskoj srpskoj zajednici.

Šefica Unmika je naglasila da nikada nije bilo značajnije pitanje dijaloga dve strane, koji bi  obezbedio konstruktivna rešenja.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na sednici SB UN da privremene institucije samouprave u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe i druge nealbance.

Podsetio je da je 19. aprila bilo 11 godina od kada je usvojen Briselski sporazum, da je EU bila jedan od potpisnika, a da formiranje ZSO nije ni na vidiku.

Vučić je istakao da je brutalna represija nad Srbima i nealbancima pojačana posle hitne sednice SB UN u februaru, koja je održana na zahtev Srbije.

Ta sednici je bila održana, ukazao je, zahvaljujući činjenici da su članice SB UN procenile da su žalbe Srbije bile u skladu sa činjenicama.

Podsetio je da su svi članovi SB UN izrazli zabrinutost za položaj Srba, a akcenat je stavljen na ukidanje prometa u dinarima.

Vjosa Osmani iskoristila obraćanje za optužbe protiv Srbije

Kosovska predsednica Vjosa Osmani iskoristila je svoje obraćanje da govori o uspesima Prištine u poslednjih 25 godina nazivajući Kosovo “šampionom demokratije”.

“Naša mlada republika pokazuje demokratiju na delu. Sva postignuća su delo ljudi koji su puni nade i želje da napreduju. Mi smo se podigli iz pepela rata. Vladavina prava je ono na čemu počivaju sve naše institucije što je prepoznato od najznačajnijih organizacija za ljudska prava”, tvrdi Vjosa Osmani.

Osmani je navela da je ekonomski rast od pandemije u konstantnom rastu i da je Priština stabilan partner u svetu.

“Tvrdnje o etničkom čišćenju Srba su zlonamerne, netačne i politički motivisane od strane srpkih zvaničnika. Kosovski Srbi koji čine 3-4 odsto građana imaju sva prava na obrazovanje, i sva druga prava kao manjinska zajednica”, tvrdi Osmani.

Pravoslavne crkve i manastiri, tvrdi, imaju svu moguću zaštitu iako godinama nije zabeležen nijedan etnički motivisan napad na njih.

“Pokušaji destabilizacije od strane Srbije traju i 25 godina od NATO intervencije što je pokazano u nemirima u septembru kada su napadani kosovski novinari i pripadnici Kfor-a”, navela je predsednica privremenih institucija u Prištini.

“Ovde sam da ponovim da je Kosovo spremno da sprovede dogovoreno u potpunosti i bez odugovlačenja, dok Srbija na sve načine sprečava prijem Kosova u međunarodne organizacije”, rekla je Osmani

Kao deo prištinske delegacije Vjosa Osmani je na sednicu Saveta bezbednosti dovela nekoliko žena koje su, navodno, svedočile o zločinima koje su počinile srpska vojska i policija.

Ona je iskoristila vreme predviđeno za diskusiju o izveštaju Unmika da govori o navodnim zločinima, uključujući i silovanja, nad albanskim civilima tokom 1999.godine.

Vučić: Ovo je politički teatar, nijedna reč o izveštaju

Vučić je, reagujući na obraćanje Vjose Osmani, koja je kao deo delegacije dovela nekoliko žena koje su navodno svedočile zločinima srpske vojske i policije, ocenio da se radi nekoj vrsti političkog teatra, pošto se od nje nije čula nijedna reč o izveštaju, ništa o poslednjih šest meseci.

“Zašto nas niste obavestili? Ko će da bude član svake delegacije? Da li stvarno verujete da nije bilo silovanih Srpkinja na Kosovu tokom tog perioda? Mogu da vam pokažem da postoji jedna osoba koju ovde nisam mogao da dovedem kao deo svoje delegacije. To je Marica Mirić iz Bijelog Polja. Sa Kosova. Ta žena je u tom periodu bila silovana nekoliko puta, a onda zaklana. Ali to nije bila tema našeg današnjeg sastanka. O tome se radi. Molim vas sledeći put obavestite nas”, rekao je Vučić koji je pokazao fotografiju žrtve.

Povodom navoda da je pre nekoliko dana Srbija prikazala neke iranske dronove u Srbiji, Vučić je istakao da nikada niko u Srbiji nikada nije video nikakav iranski dron.

“To se nije desilo”, poručio je Vučić.

SAD: Zabrinuti smo zbog zastoja u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Zamenik stalnog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Robert Vud rekao je da su SAD zabrinute zbog zastoja u napretku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN ocenio da je s obzirom na, kako je rekao, istoriju regiona prethodnih godina, napravljen pomak, ali je naveo da se prečesto dešavaju “eskalatorne” akcije Beograda i Prištine, što “odlaže napredak”.

Američki diplomata je rekao da je Vašington zabrinut zbog odluke Centralne banke u Prištini da ukine dinar, koja, prema njegovim rečima, utiče na dobrobit i ranjivost manjinskih zajednica i podriva put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kina: Pozivamo Prištinu da povuče jednostrane poteze koje dovode do destabilizacije

Predstavnik Kine na sednici SB UN zatražio je od Prištine da povuče poteze koje su doveli do destabilizacije, i ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma.

“Odluka kosovskih vlasti da ukine dinar direktno je ugrozilo funkkcionisanje srpske zajednice: Pozivamo Prištinu da povuče jednostrane poteze koje dovode do destabilizacije i potencijalnih konfrontacija”, rekao je predstavnik Kine.

On je podsetio da je Rusija prošlog meseca inicirala raspravu o situaciji na KiM 25 godina posle NATO intervencije kojom su, kako je rekao, napadom na suverenu zemlju prekršene sve međunarodne pravne norme.

On je rekao da pozicija Kine po kosovskom pitanju ostaje nepromenjena.

“Pozivamo sve strane da rade u okvirima Rezolucije 1244 SBUN i da se dijalogom postigne održivo rešenja. Tokom tog procesa suverenitet i teritorijalni integritet Srbije mora biti u potpunosti poštovan”, naglasio je predstavnik Kine.

“Ako dozvolimo da sila bude oruđe kojom se disciplinuju daleko slabije zemlje to će proizvesti nesagledive posledice. Etnička pitanja moraju se rešavati dijalogom i dogovorom, Kina ostaje posvećena tim ciljevima, i nastaviće da podržava dijalog kao jedini način rešavanje problema”, rekao je predstavnik Kine.

Francuska: Hitno potreban napredak ka normalizaciji

Predstavnik Francuske Nikola de Rivijer poručio je da je hitno potreban napredak ka normalizaciji, jer će osigurati stabilnost u regionu, i neizbežan je uslov za evrointegracije.

Smatra da su sporazumi postignuti u Briselu i Ohridu veliki uspeh i zahteva punu implementaciju.

Francuska će, poručuje, nastaviti da podržava posredovanje EU.

Napominje da Beograd i Priština moraju da ispune svoje obaveze i pozdravlja konstruktivne akcije na obe strane.

Mora se, međutim, ići dalje, dodaje ambasador i ukazuje da se formiranje ZSO od Prištine predugo očekuje.

“Nadamo se da će biti postignug nepovratan progres, u skladu sa aspiracijama Kosova da postane član Saveta Evrope”, istakao je ambasador.

Istakao je da izbori na severu KiM moraju biti organizovani što pre, uz učešće svih zajednica.

Apeluje na strane da pronađu rešenje u dijalogu, kako bi prevazišli tenzije koje je stvorila odluka Prištine da ukine upotrebu dinara.

Rusija: Ko su osobe koje su sedele iza Vjose Osmani i koga one predstavljaju

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja pozdravlja prisustvo predsednika Srbije Aleksndra Vučića i kaže da su pažljivo slušali izlaganje Vjose Osmani. On je pitao UN ko su osobe koje su sedele iza Vjose Osmani i koga one predstavljaju.

On je podsetio da je Rusija u martu tražila posebnu sednicu o 25-godišnjici NATO intervencije na suverenu zemlju bez dozvole UN

“Situacija na Kosovu čini nas veoma zabrinutim, etničko nasilje se nastavlja pod okriljem privremenih institucija u Prištini. Vlasti u Prištini konstantno izbegavaju dijalog, dok se Beograd konstantno pritiska da prizna Kosovo. Vašington i Brisel konstantno umanjuju značaj Rezolucije 1244, Briselski sporazum se ne poštuje”, rekao je ruski predstavnik.

Naveo je da Priština na sever šalje svoje specijalne policijske snage, postavlja nelegitimno izabrane gradonačelnike u lokalne samouprave na severu Kosova, u opštine u kojima je većinsko srpsko stanovništvo.

“Diskriminacija se nastavlja ukidanjem dinara, a Kurtijev režim konstantno ugrožava opstanak Srba na Kosovu. Pravoslavne crkve se proglašavaju katoličkim, NATO dovlači oružje i naoružava kosovske snage”, rekao je Nebenzja.

Sve to se, kaže, ne pominje u izveštajima predstvnika UN, dok Priština konstantno proklamuje kosovsku nezavisnost, destabilizujući ceo region.

“Kosovski Albanci su za to konstantno nagrađivani od Brisela – viznom liberalizacijom, a sada pripremom članstva u Savetu Evrope, čime bi se po prvi put nepriznata zemlja primila u članstvo”, ukazao je predstavnik Ruske Federacije.

Kako kaže, Priština konstantno krši rezoluciju UN i dogovore, a međunarodni predstvnici na Kosovu su se pokazali nemoćnima da to spreče.

Comments

Pročitaj još