• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Zadržavanje kosovskih građana na granici – kršenje ljudska prava; Osmani optužila Vučića

Foto: Tanjug

Premijer Kosova Aljbin Kurti je saopštio da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, na granici sa Hrvatskom zadržali više stotina građana Kosova.

“Dan nakon glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope za članstvo Kosova u tu organizaciju, Srbija uzvraća to na kosovskim civilima. Od jutros je više od 300 naših građana uključujući decu samovoljno zadržano na granici, lišeni su hrane i lekova. Grubo kršenje ljudskih prava”, istakao je Kurti na društvenoj mreži Iks.

Ovim povodom se oglasio i zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Besnik Bisljimi, koji je naveo da je “sjajna vest povodom napretka Kosova ka Savetu Evrope rezultirala govorom mržnje sprskih političara i direktnim akcijama protiv građana Kosova”.

Kako je dodao, o ovoj situaciji je obavestio i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije negiralo je navode o zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama sa teritorije Kosova na graničnim prelazima, napominjući da su isti neosnovani i da policija nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu.

Osmani: Vučić odgovoran za zaustavljanje autobusa

Kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoran za zaustavljanje autobusa sa putnicima sa Kosova, na graničnim prelazima sa Srbijom.

Osmani smatra da se Srbija sveti građanima Kosova zbog ishoda glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (SE).

„Srbija uzvraća po građanima Kosova, dan posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini SE, držanjem talaca na graničnim prelazima, zastrašivanjem, oduzimanjem dokumenata i oduzimanjem hrane“, napisala je ona na platformi Iks (X).

Kako je istakla, „za ovo je odgovoran jedan čovek – Vučić“. Osmani je pozvala međunarodne partnere na brzu akciju.

Comments

Pročitaj još