• Početna>
  • Vesti>

OEBS: Sudovi na Kosovu treba da obezbede doslednost i pravičnost u kažnjavanju u predmetima protivzakonitog posedovanja oružja

Foto: OEBS

Misija OEBS-a objavila je danas svoj najnoviji izveštaj, u čijem je fokusu praksa izricanja kazni u predmetima koji obuhvataju protivzakonito posedovanje oružja.

U izveštaju se analiziraju podaci prikupljeni od decembra 2020. do avgusta 2023. godine i ocenjuje poštovanje standarda pravičnog suđenja i međunarodnih standarda ljudskih prava u sudskoj praksi izricanja kazni, sa fokusom na pravedno i dosledno kažnjavanje, saopšteno je iz OEBS-a.

Analiza ukazuje na dva glavna nedostatka u praksi izricanja kazni u predmetima protivzakonitog posedovanja oružja: neadekvatna ocena otežavajućih i olakšavajućih okolnosti; i nedoslednost u presudama.

U približno 25% praćenih predmeta, sudovi su nepropisno uzeli kao otežavajuće faktore opšte i neindividualne okolnosti. To uključuje neovlašćeno posedovanje oružja koje je „skorašnja vrsta krivičnog dela“ ili „često na Kosovu“.

Osim toga, kosovski pravni okvir ne razlikuje na adekvatan način vrstu oružja i stepen povrede, što dovodi do jasnih nedoslednosti u kažnjavanju u svim kosovskim sudovima. Shodno tome, 31 od 33 predmeta je rezultirao novčanim kaznama u sličnom iznosu (400 evra kao najčešće) za predmete koji su uključivali različito oružje, od biber spreja do poluautomatskog vatrenog oružja, koji su se uveliko razlikovali po opasnosti i ozbiljnosti.

„Prilikom izricanja kazni, sudije su dužne da poštuju doslednost i pravičnost u kažnjavanju, i obezbede da kazna odražava okolnosti datog predmeta. Ovo je ključ za pravičan i nepristrasan pravosudni sistem“, rekao je Majkl Davenport, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

Izveštaj se završava preporukama upućenim ključnim partnerima u kosovskom pravosudnom sistemu, uključujući prilagođenu obuku za sudije i tužioce i izmene zakonodavnog okvira i smernica.

Comments

Pročitaj još