• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: SAD i EU garantovale da neće biti hapšenja i da ne postoje spiskovi

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Povodom hapšenja Srećka Sofronijevića, Kancelarija za Kosovo i Metohiju dodatno se oglasila saopštenjem u kome navodi da je Kosovska policija izvršilac hapšenja, po nalogu Sjedinjenih Amerčkih Država i Evropske unije.

“Aljbin Kurti sa svojim specijalnim policijskim jedinicama puki je izvršilac hapšenja Srbina iz Zvečana Srećka Sofronijevića, dok su pravi nalogodavci i direktno odgovorni za njegovo pritvaranje Sjedinjene Američke Države i Evropska unija koji su ovog i mnoge druge viđene Srbe sa severa Kosova i Metohije nagnali u Kurtijevu zamku i njegove kazamate” stoji u saopštenju.

Kancelarija dalje navodi da Priština tereti Srećka Sofronijevića za navodno “kršenje ustavnog poretka Kosova”, samo zato što je branio svoj dom.

“Srećko Sofronijević je jedan od brojnih Srba koji su u prethodnom periodu na miran i demokratski način branili svoje pravo na život, ali svi oni su postali žrtve Kurtijeve srbomrzačke politike. Dok su oni koji su pucali na Srbe i srpsku decu slobodni, Srećko Sofronijević, koji je čuvao svoje dete, danas je u pritvoru. Srpski otpor Kurtijevom zulumu doveo je i do mirnih protesta i barikada kao izraza vapaja srpskog na
roda da ih međunarodna zajednica čuje”.

U saopštenju iz Kancelarije podsećaju da je eđunarodna zajednica dala garancije da Srbi koji su učestvovali u protestima i na barikadama neće biti hapšeni, te da je usled dobijanja takvih garancija, Beograd tražio od Srba na severu da se povuku sa ulica.

“Da budemo sasvim precizni, EU i SAD su 28. decembra 2022. godine dali čvrste pisane garancije državnom rukovodstvu Srbije da neće biti hapšenja niti progona Srba sa severa Kosova i Metohije zbog učešća na mirnim protestima i barikadama kojima su samo branili svoj kućni prag. U tački četiri pomenutih garancija se nedvosmisleno navodi: “Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova koji su potvrdili da nema listi kosovskih Srba za hapšenje ili procesuiranje zbog učešća na mirnim protestima/barikadama” navedeno je u daljem tekstu.

“Upravo zbog ovih garancija i reči koju su dale najmoćnije države sveta, predsednik Aleksandar Vučić zamolio je Srbe sa severa KiM da barikade povuku, što su oni i učinili, nevoljno, ali slušajući svoju državu Srbiju i svog predsednika, ali i tada upozoravajući čitav svet da Priština neće stati i da će biti izloženi brutalnom progonu. Od tog trenutka traje neprekinuti teror i hapšenja svih viđenih Srba sa severa Kosova i Metohije, dok i Evropska unija i SAD nemo posmatraju ovaj progon srpskog naroda, praveći se nevešti da se 28. decembar 2022. nije dogodio” dodaju iz Kancelarije.

Na kraju saopštenja se zaključuje da je današnje hapšenje svedočanstvo da “garancije i reč najmoćnijih zemalja sveta padaju pred silom i terorom Prištine, a da prava i pravde za Srbe na Kosovu i Metohiji nema”.

Srećko Sofronijević priveden je danas oko podneva na prelazu Brnjak, kada je sa suprugom ulazio na područje Kosova.

On se sumnjići za “kršenje ustavnog poretka Kosova”.

Srećko Sofronijević ranjen je iiz vatrenog oružja u sukobu specijalne jedinice Kosovske policije i građana, do kog je došlo 13. oktobra 2021. godine u Zvečanu . Pored njega, povređeno je još devet osoba iz Zvečana i Kosovske Mitrovice. Razlog za izbijanje nereda bila je akcija Kosovske policije i Carine usmerene protiv kako su tada naveli krijumčarenja robe.

Akcija je najpre počela u jednoj apoteci u Kosovskoj Mitrovici ispred koje su se okupili građani. Policija je ispalila veće količine suzavca. Neredi su se potom premestili u Zvečan, gde je Sofronijević povređen.

Barikade postavljene u Velikom Rudaru, na magistralnom putu Priština – Raška ubrzo su uklonjene, kao i one postavljene u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još