• Početna>
  • Vesti>

Kad šumski požar u Osojanu postane dramatična situacija na severu Kosova

Portal Alo.rs preneo je 3. aprila vest pozivajući se na Radio Goraždevac kao izvor o požaru u Osojanskoj dolini pod naslovom „VATRA PRETI KUĆAMA U POVRATNIČKOM SELU, A VATROGASACA NEMA NA VIDIKU Dramatična situacija na severu KiM”. Alo u tekstu navodi brojne netačne tvrdnje u vezi sa samim okolnostima, tendencioznim i netačnim naslovom, ali i geografskim odrednicama koje nemaju nikakve veze sa severom Kosova.

Naslov na portalu Alo navodi čitaoce da šumski požar koji je zadesio povratnička sela u opštini Istok, na jugu, razumeju kao dramatičnu situaciju na severu Kosova.

Istina je da je šumski požar zahvatio Osojansku dolinu.

U ovoj vesti na portalu Alo takođe je bitno elementarno nepoznavanje geografije novinara i redakcije portala Alo.rs, jer se selo Osojane i opština Istok ne nalaze na severu Kosova.

Šta je istina u vezi sa šumskim požarima u Osojanskoj dolini?

Pojavio se požar u Osojanskoj dolini. Povratnici koji tamo žive primetili su da se približava kućama i bezuspešno pokušavali da stupe u kontakt sa vatrogasnom službom u opštini Istok. Jedan od povratnika kontaktirao je redakciju Radio Goraždevca, obavestio da se požar širi i približava kućama, kao i da vatrogasaca nema. Ova redakcija pozvala je policiju i vatrogasnu službu, a zatim se uputila na teren ka Osojanu.

Nakon poziva Radio Goraždevca vatrogasci i policija izlaze na teren, vatrogasci počinju da gase požar, dok pripadnici Kosovske policije oduzimaju dron novinarima Radio Goraždevca, zadržavaju ih preko sat vremena i legitimišu nasred puta, zatim vraćaju dron i dokumenta i odobravaju snimanje.

Vatrogasna služba je tog dana lokalizovala požar koji je već par dana goreo u šumama Osojanske doline, što jasno piše u vesti koju je kasnije tog dana objavio Radio Goraždevac.

Comments

Pročitaj još