Neobični gosti posetili Goraždevac

Foto: Radio Goraždevac

U Goraždevcu su danas meštani bili svedoci neobičnog događaja – četiri para roda nadletala su selo, dok su se dve rode zadržale na stubu repetitora u samom centru.

Ovaj događaj izazvao je divljenje i nadu među stanovnicima, budući da su rode poslednjih decenija postale retka pojava u ovom kraju. Rode su nakon nekoliko sati odletele, pa nije poznato da li je Goraždevac samo usputna stanica do krajnje destinacije ovih ptica.

Decenijama unazad, degradacija rečnog korita iskopavanjem peska iz Pećke Bistrice izazvali su poremećaji u celokupnom ekosistemu i doveli do smanjenja populacije roda.

Eksploatacija peska iz rečnog korita Pećke Bistrice i ostale vrste zagađenja dovele su do dramatičnog smanjenja riba i živog sveta u reci, dok su brojni izvori i potoci, poput potoka “Jaz” koji je nekada proticao kroz Gorazdevac, nestali tokom poslednjih 15 godina.

Dolazak roda, koje se tradicionalno smatraju indikatorima zdravog ekosistema, izazvao je spekulacije među meštanima da li je ovo početak obnove ekosistema. Stanovnici se nadaju da bi ova pojava mogla ukazivati na postepeno oporavak prirode u ovom regionu i obnavljanje ekosistema Pećke Bistrice.

Kroz mnogobrojne priče koje smo radili poslednjih godina, brojni stručnjaci i borci za očuvanje prirode su naglašavali da je potrebno raditi na očuvanju rečnih tokova, revitalizaciji izvora vode i zaštiti staništa divljih životinja kako bi se omogućilo dugoročno oporavak prirode u ovom regionu.

Stanovnici Gorazdevca, ipak, sa nestrpljenjem i nadom posmatraju pojavu ovih prelepih ptica, videći u njihovom dolasku znak nade za bolju budućnost njihovog eko sistema i zajednice.

Comments

Pročitaj još