• Početna>
  • Vesti>

Pozorišna predstava „Top je bio vreo“ 8. aprila u Zvečanu

Pozorišna predstava „Top je bio vreo“ odigraće se u ponedeljak, 8. aprila, sa početkom od 19:30 u Domu kulture „Trepča“, u Zvečanu.

Ovaj pozorišni komad urađen je prema istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića, a u adaptaciji Ivane Dimić.

“Top je bio vreo nije o ratu. Nije o odrastanju u ratu, niti o deci u ratu. Nije o opsadi Sarajeva. O žrtvama i zločincima. O merenju krivice na kantaru istorije. Ko je koliko kriv i ko je prvi počeo. Svako ide na svoju stranu. Kod svojih. Tamo je jedino toplo. ’Top je bio vreo‘ je o virusu. Virusu kraja sveta koji nije pred vratima, već je dobrano zaposeo dnevnu. Ušao u spavaću. I drži nam sveću“, rekao je o predstavi reditelj Nenad Todorović.

Vladimir Kecmanović je srpski pisac, scenarista i kolumnista rodom iz Sarajeva. Autor je osam romana, jedne istorijske trilogije, dve zbirke kratkih priča i tri eseja. Po njegovim delima postavljene su četiri predstave, a po romanu „Top je bio vreo“ snimljen je i igrani film. Dobitnik je više književnih nagrada. Za roman „Top je bio vreo“ koji govori o opsadi Sarajeva dobitnik je nagrade „Meša Selimović“.

Ivana Dimić je srpski pisac, prevodilac i dramaturg. Napisala je pet zbirki kratkih priča, dva romana, šest drama, više televizijskih scenarija i pozorišnih dramatizacija. Radni vek provela je kao dramaturg i vršilac umetničkih i upravljačih funkcija u više beogradskih pozorišta. Dobitnica brojnih književnih i pozorišnih nagrada. Roman „Arzamas“ nagrađen je NIN-ovom nagradom 2016. godine.

Scenografiju je uradio Samuel Mgolombane, kostimograf je Jelisaveta Tatić Čuturilo, za dizajn svetla zadužen je Nikola Zavišić, za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, a za scenski pokret Anka Gaćeša Kostić.

Scenografiju je uradio Samuel Mgolombane, kostimograf je Jelisaveta Tatić Čuturilo, za dizajn svetla zadužen je Nikola Zavišić, za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, a za scenski pokret Anka Gaćeša Kostić.

Inače, ovo je prva pozorišna postavka urađena prema romanu „Top je bio vreo“, a koja je premijerno izvedena 9. decembra prošle godine na matičnoj sceni NPP-a u Gračanici.

Comments

Pročitaj još