Stjuart Pič u Prištini sa kosovskim zvaničnicima

Kabinet premijera Kosova

Specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuart Pič, danas boravi u Prištini. Održao je niz sastanaka sa najvišim kosovskim zvaničnicima. Pič je sa Kurtijem razgovorao o situaciji u regionu, bezbednosti na Kosovu, a kosovski premijer mu je, kako je saopštila kosovska vlada, istakao značaj bezbednosti linije sa Srbijom – strane „sa koje dolazi agresija“. Sastao se i sa kosovskim ministrom odbrane, koji mu je govorio o razvoju KBS-a, ali i sa ministrom unutrašnjih poslova koji ga je obavestio o situaciji na Severu Kosova.

Britanski diplomata se najpre sastao sa Kurtijem. Kako kažu iz kosovske vlade, razgovaralo se o temama od zajedničkog interesa, ali i o vladavini prava i bezbednosnoj situaciji. „Zakonitost i bezbednost idu zajedno“, kazao je Kurti.

Posebno je potom, u temi bezbednosti, istakao značaj obezbeđivanja linije sa Srbijom, kao strane sa koje „dolazi agresija“.

Podsetili su potom u saopštenju iz kosovske vlade da je upravo nakon sukoba u Banjskoj, Velika Britanija rasporedila svojih dodatnih 200 vojnika koji su pristupili misiji KFOR na Kosovu.

Piču se potom zahvalio i kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci na kako je rekao „svim pitanjima bezbednosti i teritorijalnog integriteta“.

Razgovarali su, kažu iz ovog ministarstva, i o razvoju KBS-a, ali i operaciji Interflex koja se realizuje u Britaniji, a u kojoj učestvuju upravo pripadnici KBS-a.

Maćedonci je u nastavku poručio Piču i to da je, kako je kazao, Kosovo posvećeno ispunjavanju svojih ciljeva, odnosno ulasku u NATO i EU.

Pič se sastao se potom i sa kosovskim ministarm unutrašnjih poslova, Dželjajom Svečljom, sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, a posebno na Severu.

Svečlja je ovaj razgovor nazvao „veoma plodnim“, dok se istovremeno zahvalio na podršci UK kosovskim bezbednosnim institucijama.

Comments

Pročitaj još