• Početna>
  • Vesti>

EULEX donirao kontejnere za ponovno otvaranje podstanice Kosovske policije u Suvom Dolu

Foto: Misija EULEX na Kosovu

Vršiteljka dužnosti šefa Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), Emili Rakhorst, uručila je danas dva kontejnera, koji će se koristiti za ponovno aktiviranje podstanice policije u Suvom Dolu. Donaciju je preuzela pukovnica kosovske policija Aferdita Mikulovci, saopštila je ova misija.

“Omogućavanjem ponovnog aktiviranja podstanice, EULEX podržava Policiju Kosova u njenim policijskim naporima orijentisanim na zajednicu, koji imaju za cilj rešavanje lokalnih potreba i sprečavanja kriminala, i zasnovani su na principima poverenja, izgradnje pouzdanja, odgovornosti, razmene informacija i komunikacije.

Donacija kontejnera takođe ima za cilj povećanje poverenja stanovnika u institucije. Po aktiviranju, Podstanica policije Suvi Do omogućiće svim zajednicama koje žive u ovoj oblasti bolji pristup policijskim službama orijentisanim na zajednicu na oba zvanična jezika Kosova i da direktno kontaktiraju Policiju Kosova radi podnošenja zahteva ili pritužbi, kao i da dobiju podršku od policije.

Štaviše, očekuje se da će kontinuirano prisustvo Policije Kosova u podstanici Suvi Do poboljšati bezbednosnu situaciju jačanjem kapaciteta policije da na način orijentisan na zajednicu promoviše i brani bezbednost svih onih koji žive u toj oblasti” saopštio je EULEX.

Iz EULEX-a dodaju da je, kako kažu, donacija je u skladu sa mandatom Misije da podrži odabrane institucije vladavine prava na Kosovu na njihovom putu ka povećanju efikasnosti, održivosti, multietničnosti i odgovornosti, bez političkog mešanja i u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava i najboljom evropskom praksom.

Comments

Pročitaj još