• Početna>
  • Vesti>

Prvi računi za struju na severu: Zašto su građani zabrinuti ?

Foto: Radio Mitrovica sever Brojila sa računima u Severnoj Mitrovici

Prvi računi za struju koji su počeli da stižu potrošačima na severu Kosova izazvali su uznemirenje građana, zbog kako navode visokog iznosa na njima. S druge strane iz kompanije Elektrosever  poručuju „da su tu za sve građane koji mogu da im se obrate u vezi neodumica i reklamacija“.

Građani su u anketi koju je sproveo Radio Mitrovica sever skoro jednoglasno odgovorili da smatraju da su računi nerealni. Odgovori se nižu: moja porodica koja živi od socijalne pomoći sigurno neće platiti 200 evra za jedan mesec; hoću nov strujomer; strašno; slaba struja, a najskuplja; predratna mreža, a cena iz budućnosti; niko nas ništa ne pita, deci plaćam godinama struju u Beogradu, nikad im ovoliki račun nije stigao; hoću da budem prisutna kad se očitava brojilo; grejem se na drva, a potrošnja u februaru 1555 kWh.

Sve u svemu, građani su saglasni u verovanju da njihovi računi ne oslikavaju pravo stanje potrošnje.

Šta kažu u Elektroseveru?

Iz ove kompanije su se tek nakon početka distribucije konačnih računa za februar obratili kratkim saopštenjem dva puta za tri dana.  Najpre su  obavestili  potrošače da su krenuli sa raspodelom računa i da su korisnicima omogućili niže cene. Takođe su naveli da uzimajući prosečnu potrošnju od 700 kWh su građanima omogućili da do 800 kWh plaćaju jeftinu struju, kao i od 22 h do 6 h. U sledećem saopštenju Elektrosever poziva građane da im se obrate ukoliko imaju nedoumice, te  da će svaku reklamaciju pažljivo i detaljno razmotriti.

Koja je cena kWh, po kojoj tarifi se obračunava struja, ko može da koristi jeftinu struju, da li su potrebna dvotarifna brojila i kako će se obračunavati kod onih koji ih nemaju, građanima nije objašnjeno.

Uvidom u pojedine račune potrošača na severu može se zaključiti da se jedan deo ukupne potrošnje obračunava kao „jeftina struja“ i mada je kroz brojilo evidentirana samo potrošnja u višoj tarifi.

Šta brine građane ? Da li Elektrosever kasni sa obraćanjem javnosti? Zašto nije na početku saopštio gda će se od februata obračunavati stvarna potrošnja i da je prvi paušalni račun zapravo akontacija (predračun)?

Istina je da su građani na severu Kosova pokazali rešenost  da plaćaju utrošenu električnu energiju, ali je istina i da su očekivali da o procesu budu tačno i na vreme obavešteni.

Ugljanin: Kompanija dužna da bude transparentna

Nedžad Ugljanin, predsednik SO Severna Mitrovica koji je i u svojstvu građanina ali i institucionalno prisustvovao sastancima sa Elektroseverom povodom početka plaćanja utrošene eletrične, kaže da je sadašnja situacija neprihvatljiva i da je dogovor bio da će se struja paušalno plaćati tri meseca i to za domaćinstva 20, a za lokale 25 evra.

„Kompanija je dužna da prema građanima bude transparentna i da se pridržava dogovora“  kaže Ugljanin, navodeći da je nakon tzv. paušala trebalo korisnicima instalirati elektronska brojila. Navodi da brojna domaćinstva u Bošnjačkoj mahali uopšte nisu registrovana, a da je on na sastancima sa Elektroseverom dao garancije za bezbednost njihovih radnika u Bošnjačkoj mahali i ostalim ruralnim naseljima Severne Mitrovice, gde ne žive Srbi.

 „I policija treba da učestvuje u datom momentu i imaju pravo  (Elektrosever) da zatraže policijsku pratnju pri samoj registraciji, sa čim su se oni saglasili“ kaže Ugljanin. On kaže da su komšijama Srbima u Bonjačkoj mahali stigli računi, na “koje se veoma žale”.

„Ja sam video račune 160, 240  evra a nažalost postoje i viši. Kako je do toga došlo, moram još jednom da razgovaram, neprihvatljivo je za građane da prihvate takve račune“ kaže i dodaje da je sa bivšim Elektrokosmetom, a  sadašnjim Elektroseverom uvek bila korektna saradnja.

„I u periodu kad se nije plaćala struja,  koji je u svim momentima otklanjao kvarove koji su se dešavali u naselju Bošnjačka mahala. Zbog povoljnosti ponude,  nižih pet procenata stanovnici Bošnjačke mahale bili su zainteresovani. Međutim, neprihvatljiva je ovakva vrsta netransparentnosti od strane kompanije Elektrosever prema građanima Severne Mitrovice“ smatra Ugljanin.

On ne spori činjenicu da su građani dužni i obavezni da izmire račune i da je posle toliko godina neplaćanja došlo vreme za to. Na pitanje da li Kosovo plaća najskuplju struju u regionu, kaže da Kosovo plaća skupu struju i da su to iskustva korisnika iz Južne Mitrovice.

Međutim, za prve račune na severu kaže da su previsoki: „Ja sam video sada i da su računi ogromni i sigurno da nije bila tolika potrošnja“.

Elektrosever: Prvi deo predračun da privučemo korisnike

Deo računa za februar je prvi paušal i izdat je da privučemo potrošače da budu korisnici Elektrosevera i obezbede sigurno snabdevanje strujom koja stiže iz uže Srbije, poručili su iz Elektrosevera za Radio Mitrovica sever, navodeći da je u konačnim računima za februar  iskazana stvarna potrošnja.

 Rekli su da su da su za pet procenata niže tarife od  javnog snabdevača na Kosovu (KesCo) i da im je to omogućila matična kompanija Elektroprivreda Srbije (EPS), a da je to i najjeftinije na Balkanu.

Iz ove kompanije poručuju da će stići novih pet hiljada pametnih brojila za potrošače na severu Kosova i da će biti ugrađeni  korisnicima koji ih nemaju, ili imaju neispravne, a da će  do tada plaćati paušal u iznosu od 54 evra za februar,  koji će iz meseca u mesec biti uvećavan shodno odluci EPS-a.

Takođe nam je potvrđeno da su građani plaćanjem paušala prihvatili da budu korisnici Elektrosevera i da će to potvrditi potpisivanjem ugovora. Radnici obilaze korisnike na terenu, a nakon toga biće pozivani po rejonima prema sistemu koji je ustanovila kompanija Elektrosever. Prema informacijama iz Elektrosevera, oko sedam hiljada potrošača, što je 35 procenata ukupnog broja, platilo je prve predračune za struju u iznosu od 21.60 evra.

 Kosovski operater za prenos i tržište električne energije (KOSTT) saopštio je da je od 1.januara u četiri opštine na severu Kosova počela da se evidentira utrošena električna energija.

Evropska unija je početkom decembra prošle godine saopštila  da je srpska kompanija Elektrosever potpisala komercijalni ugovor za energiju sa Kosovskom elektrodistribucijom (KEDS).

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer je sredinom decembra u Južnoj Mitrovici novinarima rekao da je na “ KEDS-u i Elektroseveru biti da saopšte potrošačima električne energije kako će se tačno sprovesti, u kom roku i pod kojim okolnostima”.  Američki ambasador je dodao i da je ovo komplikovano i da  postoji dosta tehničkih stvari koje se moraju odraditi, uključujući instaliranje brojila koja će omogućiti energetskim kompanijama da znaju tačnu potrošnju struje.

Hovenijer je izrazio je očekivanje i razumevanje da će ovo biti veoma značajna promena i da treba da se razvije na način koji je svima jasan i koji na neki način odražava određeno strpljenje u rešavanju komplikovanog tehničkog pitanja.

Elektrosever, energetska kompanija  u vlasništvu EPS (Elektroprivreda Srbije) je  24. juna 2023. godine dobila dozvolu za rad od Kancelarije energetskog regulatora Kosova (ERO).

Beograd i Priština su prethodno 21. juna potpisale mapu puta za implementaciju Energetskog sporazuma, koji je postignut 2013. godine u okviru dijaloga, uz posredstvo Evropske unije.

Comments

Pročitaj još