• Početna>
  • Vesti>

Starović za RTS: Usvajanje preporuke za punopravno članstvo Prištine u Savetu Evrope izraz nepravde i arogancije

Tanjug

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku za punopravno članstvo Prištine je izraz nepravde i visokog stepena arogancije, ocenio je za RTS državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović. Istakao je da izveštaj Dore Bakojani obiluje kontradiktornim i nepravednim stvarima i da se može diskutovati zbog čega je ona od početka rada na tom izveštaju postavila samo tri uslova od kojih je ispunjen samo jedan.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je za RTS da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku za punopravno članstvo Prištine izraz nepravde i visokog stepena arogancije.

“Preporukom o prijemu Prištine u članstvo te najveće i najstarije panevropske organizacije svakako se krši i slovo i duh osnivačkih dokumenata Saveta Evrope, kao i temeljni principi na kojima je Savet Evrope zasnovan”, rekao je Starović.

Ocenio je da izveštaj Dore Bakojani obiluje kontradiktornim i nepravednim stvarima i da se može diskutovati zbog čega je ona od početka rada na tom izveštaju postavila samo tri uslova.

Starović je naveo da je ispunjen samo jedan uslov – povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani, a da za preostala dva uslova, pitanje eksproprijacije srpske zemlje na severu KiM i formiranje Zajednice srpskih opština, nije učinjeno apsolutno nušta.

“Uprkos svemu tome, u izveštaju se preporučuje da Priština postane član Saveta Evrope i, da tu ne bude nikakve zabune, pošto možemo čuti različite interpretacije, da se preporučuje nekakvo nadzirano članstvo. Ne, takva kategorija članstva u Savetu Evrope ne postoji”, rekao je Starović.

Napomenuo je da postoji punopravno članstvo i da su sve članice podložne konstantnom nadzoru ili monitoringu.

Starović je naveo da su članovi Političkog komiteta potpuno ignorisali sve ono što se odvijalo na prostoru Kosova i Metohije u poslednje dve godine otkako je Priština podnela prijavu za članstvo u Savetu Evrope.

“Ignorišu činjenicu da se Srbima uskraćuju elementarna osnovna ljudska, politička i ekonomska prava, počevši od zabrane glasanja Srbima na srpskim izborima, preko nametanja nelegitmnih gradonačelnika i odbornika skupština opština, zatim nečega što suviše liči na vojnu okupaciju severa KiM, upotrebom i stalnim raspoređivanjem tih specijalnih militarizovanih monoetničkih albanskih snaga kosovske policije”, istakao je Starović.

Podsetio je i na zabranu prometa robe proizvedene u centralnoj Srbiji, ali i zabranu prometa dinara koja je na snazi od 1. februara.

Comments

Pročitaj još