Beograd: Grafest promovisan na Martovskom festivalu

Foto: Dom kulture Gračanica

Sinoć je u okviru 71. Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održana promocija gračaničkog festivala Grafest u okviru koga su bila prikazana tri pobednička filma u protekle tri godine: „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića i Igora Vukovića, „Na veslu priča: pozdrav pesniku“ Rastka Šejića i „A Istok reka teče“ Jelene Radenović.

Predstavljajući festival, selektor revijalnog dela programa Grafesta Žarko Milenković je istakao kako je ova promocija potvrda da i mali festivali imaju svoj značaj i vrednost i na tome zahvalio organizatorima.

„Na Kosovu i u Metohiji više živimo film nego što ga stvaramo, te stoga ima vrlo malo kvalitetnih filmova o Kosovu, jer je za dobar film potrebna i distanca koja će svakodnevnu politiku prosejavati kroz sito, a uzimati samo ono najsuštinskije i autentično, što će prevazilaziti sadašnji trenutak i opstajati kroz vreme“, kazao je on.

Nevena Matović, selektorka takmičarskog programa je istakla da joj je Grafest pokazao istinski život na Kosovu i Metohiji, patnju, ali i snagu i vitalnost.

„Kada vršim selekciju filmova imam dilemu da li da pustim sve prijavljene filmove ili ne, jer me svi oni upoznaju sa izvornim životom tamo, ali ipak, kao profesionalac, moram da povedem brigu i o tehničkim detaljima kako su te priče prikazane. Ali, nemam dilemu da su sve one potvrda da tamošnji autori mogu mnogo da urade, samo ako im se više posvete“, navela je.

Pobednik festivala Grafest 2021. Rastko Šejić je govorio o svom odnosu prema ovom festivalu i snimanju filma i serijala „Na veslu priča“.

„Kada sam odlučio da radim priču na Kosovu i Metohiji, i krenuo u istraživanje koga bih mogao da uključim u serijal i film, suočio sam se sa tim koliko je taj prostor stvaralački živ i koliko na tom prostoru žive i stvaraju autori koji su po svemu u korak sa stvaranjem u svetu. Ovaj film je posvećen njima, i to je njihov glas, njihova poruka koju svi treba da čuju“, kazao je on.

Martovski festival, 71. po redu, traje do 29. marta, kada će biti proglašeni pobednici u više kategorija, a otvoren je 26. marta dodelom nagrade za životno delo reditelju Lordanu Zafranoviću i premijerom filma “Sanjalice” o prvom srpskom i jugoslovenskom ženskom rok sastavu.

Comments

Pročitaj još