• Početna>
  • Vesti>

Petković: Odluka Političkog komiteta PSSE sumrak razuma i vrednosti ove organizacije

Foto: Tanjug / Jadranka Ilić

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem Kosova u Savet Evrope predstavlja sumrak razuma i vrednosti na kojima ta organizacija nominalno počiva, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je u saopštenju naveo da kada jedna međunarodna organizacija koja se, između ostalog, stara o vladavini prava napravi korak ka tome da u svoje redove uključi nešto što je, kako piše u saopštenju “kao provizorijum nastalo na nepravu i uz kršenje principa na kojima decenijama unazad počivaju međunarodni odnosi, to se ne može nazvati nikako drugačije nego apsurdom”.

“Srbija neće prestati da se otvoreno, politički i proceduralno, protivi pokušaju da nešto što nije država, a pritom je i teritorija na kojoj se svakodnevno dešavaju najdrastičnija kršenja ljudskih prava, bude primljeno u Savet Evrope. Ne rukovodimo se u ovoj situaciji isključivo sopstvenim državnim i nacionalnim interesima, iako bi naši partneri unutar Saveta Evrope morali da i za to imaju sluha, već se borimo i za poštovanje demokratskih vrednosti, pristojnosti i zdravog razuma u međunarodnim odnosima na našem kontinentu”, naglasio je.

Direktor Kancelarije za KiM upitao je da li treba da očekujemo da sutra neko Aljbina Kurtuja nominuje i za Nobelovu nagradu za mir, kako bi bio nagrađen za svakodnevno ugnjetavanje Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu.

“Apelujemo na partnere u Savetu Evrope da u nastavku odlučivanja o uključivanju samoproglašenog Kosova imaju na umu da bi takav ishod bio presedan kojim bi se srušili sami temeljni principi te organizacije, a svakako bi to bio i neprijateljski gest prema Srbiji, koja je do sada bila aktivan i posvećen član te međunarodne organizacije”.

“Očito je da postoji želja i žurba da se pitanje samoproglašenog Kosova statusno reši zbog nekih geostrateških interesa koji nemaju mnogo veze ni sa Beogradom ni sa Prištinom, ali neka oni koji o tome odlučuju dobro promisle da li će eventualno članstvo Prištine u Savetu Evrope doprineti miru, stabilnosti i saradnji na našem kontinentu ili će imati sasvim suprotan efekat”, poručio je Petković.

Comments

Pročitaj još