• Početna>
  • Vesti>

Četvrt veka od bombardovanja SRJ; polaganje venaca na Trgu braće Milić

Foto RTV Novi Sad

Polaganjem venaca kod spomenika na Trgu braće Milić, danas će u Kosovskoj Mitrovici biti obeleženo 25 godina od početka NATO bombardovanja tada SR Jugoslavije i odata pošta svim postradalim građanima.

Vence će položiti članovi porodica i prijatelji postradalih, kao i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parrlić, predsednik Srpske liste Zlatan Elek, načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Vučina Janković i predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije Margareta Smiljanić.

Venci će biti položeni i na spomenik podignut u čast 13 postradalih Zvečanaca, zatim na spomen obeležje u dvorištu Doma kulture u Gračanici i u Leposaviću.

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) počelo je 24. marta 1999. godine. Akcija NATO-a usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999. godine. Bombardovanje je trajalo 78 dana. Ni 25 godina kasnije se ne zna ukupan broj stradalih u ovoj intervenciji Alijanse. Među stradalima je i 16 radnika RTS-a, koji su poginuli u bombardovanju zgrade televizije u Aberdarevoj ulici, u noći između 22. i 23. aprila.

Vojska tadašnje SRJ jednim od svojih najvećih uspeha u odbrani teritorije i građana dveju republika koje su činije tadašnju Jugoslaviju, smatra obaranje američkog lovca-bombardera F-117A, takozvanog “nevidljivog”, kojeg je protivvazdušna odbrana Vojske SRJ srušila 27. marta 1999. godine u atar sremskog sela Buđanovci, što je ocenjeno kao “najveće poniženje ratnog vazduhoplovstva SAD i NATO”.

Poslednje bombe na Srbiju su pale 10. juna 1999. godine.

Procena materijalne štete prouzrokovane na uništenim i oštećenim objektima i infrastrukturi nikada nije zvanično objavljena, a u javnosti su pominjane brojke od nekoliko desetina pa sve do 100 milijardi američkih dolara.

Comments

Pročitaj još