Kurti: Dijalog nije prioritet

Foto: Tanjug

Premijer u Prištini Aljbin Kurti ponovio je da dijalog u Briselu nije prvi prioritet njegove velade, već dobro upravljanje, dodajući da je prihvatio sporazum o nomalizaciji, optuživši Beograd da “stalno krši dogovor”.

Povodom tri godine rada prištinske vlade na čijem je čelu, Aljbin Kurti je rekao da je dijalog – “na četvrtom mestu”.

“Dobro upravljanje nam je oduzelo vreme. Ono što privlači pažnju medija i međunarodne zajednice nije naša odgovornost. Dijalog je četvrti prioritet. Pandemija, zapošljavanje i pravosuđe bili su prva tri prioriteta. Nije da nam je dijalog trajao koliko mislite”, rekao je Aljbin Kurti na konferenciji za medije u Prištini.

Kaže da bi bilo dobro da im dijalog oduzima manje vremena.

“Prihvatio sam sporazum o normalizaciji zajedno sa njegovim aneksom, što je veliko dostignuće spoljne politike Kosova. Ali, taj dogovor srpski zvaničnici stalno krše“, rekao je Kurti.

Poručio je da je spreman za nove opšte izbore i da se dogovori sa opozicijom o raspuštanju skupštine, ali ne i o rušenju vlade.

“Što se tiče zahteva opozicije, još jednom kažem, sutra u 11 sati navršava se tri godine od mog stupanja na dužnost. Ulazimo u poslednju godinu. Želimo da nastavimo da vladamo. Ali razumemo da je to poslednjih 12 meseci. Ako hoćemo da izbori ne budu zimi, možemo zajedno sa opozicijom da odredimo datume. Ali ne mogu da podnesem ostavku“, poručio je Kurti.

O pitanju dinara rekao je da je najbolje da centralna banka u Prištini i Narodna banka Srbije uspostave saradnju, te da “u Prištini nisu zabranili dinar, već da je evro jedino sredstvo plaćanja” na KiM.

“Ovom prilikom želim da objasnim Srbima na Kosovu da oni mogu da primaju finansisijku pomoć i u dinarima, ali u komercijalnim bankama dobiće ih u ervrima. Kao što mi šaljemo evre u preševsku dolinu a tamo podižu dinare”, rekao je Kurti.

U uspehe svoje vlade naveo je udvostručenje broja zaposlenih mladih i to što 12.000 žena ima posao zahvaljujući podršci vlade u Prištini. 

Kurti je naveo i da tokom njegove vlade “ima više vladavine prava” i da se bori protiv korupcije, ali da “njeno eliminisanje zavisi od sudova i tužilaštva”.

“Imamo jaču i spremniju vojsku jer ima duplo veći budžet”, rekao je Kurti i najavio da će završiti puteve Priština – Mitrovica, Priština – Podujevo i auto-put Priština – Gnjilane.

Comments

Pročitaj još