• Početna>
  • Vesti>

Nova runda dijaloga u Briselu – Petković: Istakli smo sve što otežava opstanak Srba, nastavak sledeće nedelje

Foto: Ranjug

U Briselu je održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine. Delegacije su predvodili glavni pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljimi. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavio je posle dijaloga da je tokom trilateralnog sastanka srpska delegacija istakla sve što otežava opstanak Srba na KiM. Očekuje nastavak razgovora početkom naredne nedelje, u ponedeljak ili utorak. Bisljimi je rekao da će obe strane do petka poslati predloge o pitanju dinara.

Petković: Istakli smo šta otežava opstanak Srba, očekujemo nastavak dijaloga sledeće nedelje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je tokom trilateralnog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom srpska delegacija istakla sve što otežava opstanak Srba na KiM.

Petković je nakon sastanka koji je trajao skoro tri i po sata rekao da je do direktnog razgovora došlo, jer na tome insistira srpska strana.

Prema njegovim rečima, prva stvar na kojoj su insistirali bilo je formiranje ZSO, kao prvo i glavno pitanje koje se odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda, a drugo važno pitanje je pitanje dinara s obzirom na odluku Prištine da ukine dinar, što je, kako je rekao, teško za srpski narod.

Petković je preneo da je na sastanku istaknuto sve što otežava opstanak i život srpskog naroda na KiM, uključujući sve nasilne poteze, s obzirom i na embargo na srpsku robu koji traje devet meseci.

“Razgovarali smo i o brojnim incidentima, zatvaranju srpskih institucija, srpske ambulante u Prištini, ponašanju policije prema Srbima, o veoma teškom položaju Srba i o uredbi o dinaru kojom su pogođeni Srbi koji primaju socijalna davanja, ali i naše institucije”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, za srpsku stranu ključno je formiranje ZSO, jer se time u potpunosti rešava finansiranje naših institucija predviđeno dogovorom.

“Bisljimi je insistirao na nekoj optimizaciji Ohridskog sporazuma, mi o formiranju ZSO, jer su na to potpis stavili i Beograd i Priština i EU. Vidite šta se dešava kada nema ZSO. Da ne govorimo da Srbi napuštaju KiM, šta se radi po pitanju izbora na severu. O svemu smo detaljno govorili i da rešenja moraju da se rešavaju kroz dijalog”, rekao je Petković.

Petković je dodao i da je suština da se držimo dogovora i dogovorenog i da se nađu kompromisna rešenja za opstanak Srba.

“Ako se ovo nastavi, Srba više neće biti i očekujem da nastavimo razgovore početkom naredne nedelje, u ponedeljak ili utorak, da budemo bliži dogovoru i idemo u pravcu rešenja koja se odnose na pitanje dinara. Mi se borimo za opstanak srpskog naroda na KiM”, rekao je Petković.

“Pronaći rešenje koje će uključivati nastavak rada Poštanske štedionice”

Petković je istakao da je za Srbiju važno da u dijalogu nađe rešenje koje će uključivati nastavak funkcionisanja Poštanske štedionice na Kosovu i Metohiji.

Podsetio da je “Banka Poštanska štedionica” na KiM od 2018. godine, da ima pet ekspozitura i da je zajedno sa “Poštom” vršila isplatu novca južno od Ibra.

Dodao je da ceo platni sistem ide preko “Poštanske štedionice”, preko 50.000 različitih računa i institucija i građana.

“Što bi sada se izmišljala topla voda i dodatno otežavao i onako težak položaj srpskog naroda, kad već postoje rešenja. Samo je stvar u tome da li neko hoće to rešenje ili neće. Ili, prosto, želi da ima za konačan cilj proterivanje srpskog naroda”, izjavio je Petković u Briselu, odgovarajući na pitanje novinara.

Petković je poručio da je za Srbiju najvažnije da pronađe rešenje koje podrazumeva da novac koji uplaćuje njenim građanima na Kosovu i Metohiji oni mogu i da podignu.

“Republika Srbija redovno i na vreme, na sve te račune naših sugrađana uplaćuje novac. Problem je što onda isplata ne može da se vrši ni u Poštanskoj štedionici, ni u poštama, južno od Ibra, jer dinara nema”, rekao je Petković.

Naveo je da se Srbija bori da u nemogućim uslovima pronađe način da srpski narod na Kosmetu opstane i da može da nastavi sa svojim normalnim životom.

Bisljimi: Do petka ćemo podneti predlog po pitanju dinara

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu Besnik Bisljimi izjavio je da će obe strane do petka poslati predloge o pitanju dinara, i da se očekuje da se o njima diskutuje sledeće nedelje.

“Dogovorili smo se da do petka svaka stranka donese svoj predlog kako vidi kratkoročno rešenje i kako krenuti u dugoročno rešenje dinara. A onda ćemo se sledeće nedelje ponovo sastati da razgovaramo da li možemo da nađemo prostor da dva predloga postanu jedan”, rekao je Bisljimi nakon današnjeg sastanka u Biselu.

Kako prenose mediji na albanskom, Bisljimi je preneo da je na današnjem sastanku delegacija Beograda rekla da ne priznaje Osnovni sporazum kao takav, te da je “sporazum problematičan za Srbiju, jer u njemu postoje članovi koji se tiču statuta”.

Trojnom sastanku, prethodili su odvojeni sastanci delegacija sa Lajčakom.

Prethodna runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu održana je krajem februara.

Comments

Pročitaj još