• Početna>
  • Vesti>

CIK: Do 3.aprila građani mogu da saznaju svoj birački centar i da ga, ako žele, promene

Foto: info.ks. net

Centralna izborna komisija u Prištini obavestila je danas građane četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, a koji imaju pravo glasa, da je otpočeo period za promenu biračkog centra u opštini za glasanje „za ili protiv“ smene predsednika opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica.

Glasanje će se održati 21. aprila, prenosi Ekonomija onlajn.

U tom periodu, koji će se završiti 3. aprila 2024. godine, građani sa biračkim pravom iz ovih opština mogu da saznaju svoj birački centar i da ga, ako žele, promene.

Podnošenje zahteva za promenu Biračkog centra u okviru opštine može da se izvrši putem platforme na sajtu CIK-a ili podnošenjem zahteva Opštinskoj izbornoj komisiji, u odgovarajućoj opštini.

CIK je naveo i da građane sa pravom glasa iz ove četiri opštine mogu do 5. aprila da ulože prigovor na netačnosti ili propuste u biračkom spisku.

Glasanje za ili protiv smene gradonačelnika održaće se nakon što su građani četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom organizovali peticiju kako bi smenili postavljene gradonačelnike Albance, koji su izabrani na lokanim izborima 23. aprila, koje su bojkotovali Srbi.

Na izbore u aprilu 2023. godine izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu Kosova, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Comments

Pročitaj još