• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Objasniću kako su nas lagali u vezi članstva Kosova u Savetu Evrope

Beograd, 17. marta 2024.- Pedsednik Srbije Aleksandar Vuèiæ ugostio je danas uèenike osnovnih škola sa Kosova i Metohije, u Palati Srbija. Na prijemu je prisutno sto uèenika i nastavnika iz Osojana, Goraždevca, sela Banje, Banjske, Štrpca, Vitine, Novog Brda, Gnjilana i Kosovske Kamenice. Na fotografiji Aleksandar Vuèiæ, Petar Petkoviæ, direktor Kancelarije za KiM. FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će u narednim danima objasniti na koji način nas je međunarodna zajednica lagala u vezi članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje neku novu reakciju međunarodne zajednice, rekao da očekuje samo loše vesti, pre svega u delu pitanja koja su od suštinskog značaja za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da će u danima koji dolaze objasniti kada i kako su nas pripadnici međunarodne zajednice lagali.

“Kako i šta su glumili i neki tobožnji prijatelji i mnogi drugi. Tiče se članstva Kosova u Savetu Evrope. Mi smo rekli šta će se dogoditi ukoliko se to dogodi, pošto oni misle da imaju pravo na tumačenje sporazuma na lažan način – ne na pogrešan, već na lažan. Tako da, biće mnogo teško za nas, jer je nečija namera samo da gura srpski narod što dalje od KiM, i da istovremeno onima koji proteruju Srbe obezbede pun legitimitet i legalitet za njihovu akciju”, rekao je Vučić.

On je dodao da je to samo deo onoga što nam se sprema, ali da je zbog toga važno da osnažimo sebe i da ma koliko bilo teško, dobro razumemo svoju poziciju.

“Neće biti lako našem narodu na KiM, ali će biti i promene u našoj doktrini i pristupima. Više neće biti toga da nas dovedu pred svršen čin i da onda kažu, saglasili ste se sa tim da vi to uplatite ovde, a da onda uplatite onde, pa onda ćete da menjate iz dolara u evre, a iz evra u dirhame i u juane, pa odatle u neku novu albansku valutu za 15 godina. Možete na silu da sprovedete sve, ali ćete morati da kažete da to sprovodite na silu”, rekao je on u Palati Srbija.

Predsednik Srbije je naglasio da se može desiti da ćemo morati da na silu nešto prihvatimo, ali da će biti jasno da za to nema dogovora i da je sprovedeno na silu.

“Tako da ćemo na drugačiji način da razgovaramo, uvek spremni za dijalog, uvek spremni za razgovore, ali će naš pristup biti značajno drugačiji, jer kada vas neko prevari jedan put – to se dobrim ljudima dogodi. Budu prevareni, verovali su nekome na reč, verovali su nekome na potpis. Kada vas neko prevari drugi put, možda ste suviše verovali na reč, ali želeli ste da verujete. A ako se to nastavi, onda to više ne govori o onome ko vas je prevario, već govori da ste vi budale. Tolike budale više nismo”, zaključio je Vučić.

On je rekao da ćemo mi časno čuvati slobodu i štititi međunarodno pravo, kao i da će narednih dana govoriti više o situaciji i u regionu, i o svim opasnostima koje se nadvijaju nad naš kontinent i našu zemlju.

Comments

Pročitaj još