• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska: Molimo se da se nasilje iz 2004. nikada ne ponovi

Eparhija raško-prizrenska poručila je da se pred 20. godišnjicu martovskog pogroma seća uništavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji i da se “moli Gospodu da se takvo nasilje nikada ne ponovi”. Eparhija je saopštila i da su manastiri i crkve SPC, uništeni u martovskom progomu, obnavljani novcem države Srbije, EU i drugih zemalja, kao i donacijama iz Rusije vrednim više od milon dolara.

“Pred 20. godišnjicu martovskog pogroma 2004. sa bolom se sećamo uništavanja naših svetinja. Molimo se Gospodu da se ovakvo nasilje nikada ne ponovi i da svi ljudi na KiM žive u miru i poštovanju duhovnog i kulturnog nasleđa svih zajednica”, navedeno je u objavi Eparhije na društvenoj mreži Iks.

U postu je objavljen i snimak paljenja crkve Svetog Apostola Andreja u Podujevu tokom pogroma.

Povodom tvrdnji Aljbina Kurtija da su novcem poreskih obveznika na KiM obnovljeni objekti SPC koji su uništeni u martovskom pogromu 2004. godine, Eparhija je saopštila da su manastiri i crkve obnavljani novcem države Srbije, EU i drugih zemalja, kao i donacijama iz Rusije vrednim više od milon dolara.

Iz Eparhije su podsetili da su 17. i 18. marta 2004. albanski ekstremisti uništili ili teško oštetili 35 manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve. Uz saglasnost Svetog arhijerejskog sabora SPC od 2005. do 2010. godine, Komisija za obnovu Saveta Evrope, u kojoj su pored SPC i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, učestvovali i predstavnici privremenih prištinskih institucija, obnovljen je najveći deo uništenih crkava, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske dostavljenom Tanjugu.

Novac je, kako su dodali, uplaćivan preko institucija u Prištini, ali je dolazio i iz stranih zemalja. Iz Eparhije podsećaju da je EU direktno svojim sredstvima obnovila kompleks Prizrenske bogoslovije, ali i dodaju da su u njenoj obnovi učestvovali i Vlada Srbije i vernici Ruske pravoslavne crkve.

“EU je svojim sredstvima obnovila i episkopski dvor u Prizrenu i još neke objekte nezavisno od Komisije za obnovu i u neposrednoj saradnji sa Eparhijom”, naveli su iz Eparhije.

Donacija Ruske Federacije od milion dolara uplaćena je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Parizu za obnovu oštećenih crkava i to preko Uneska. Proces obnove ispred SPC vodio je po blagoslovu Svetog Arhijerejskog Sabora episkop Teodosije.

Podsećaju da je proces obnove u saradnji sa privremenim prištinskim institucijama prekinut 2010. nakon insistiranja Prištine da iz Komisije za obnovu mora da izađe Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, koji je do tada za sve obnovljene objekte radio projektnu dokumentaciju i sa svojim ekspertima nadgledao radove. Obnova je narednih godina nastavljena trudom Eparhije raško-prizrenske i uz pomoć međunarodnih i domaćih donatora, saopštili su iz Eparhije.

Neposredan povod za sprovođenje pogroma bilo je objavljivanje vesti o davljenju trojice albanskih dečaka u reci Ibar, u selu Čabra, u srpskoj opštini Zubin Potok, za čiju su smrt albanski mediji okrivili Srbe iz susednog sela Zupče.

Uoči godišnjice martovskog pogroma i etničkog čišćenja srpskog naroda iz marta 2004. godine, Srpska lista reagovala je na, kako su naveli, laži koje je partija “Samoopredeljenje” premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija objavila o tom događaju.

Kancelarija za KiM ocenjuje da, kao i 2004. godine, “albanski šovinisti pokušavaju da zloupotrebe tragičnu smrt dece kako bi racionalizovali svoje podmukle namere prema srpskom narodu, a Kurtijeva ideologija prikazuje se u svom pravom zločinačkom svetlu”.

Comments

Pročitaj još