• Početna>
  • Vesti>

Filipović: Važno da se mandat Kfora ostvari u skladu sa Rezolucijom 1244

Foto: www.nato-brussels.mfa.gov.rs

Ambasador Srbije pri NATO misiji u Briselu, Branimir Filipović izjavio je da je od izuzetne važnosti da se mandat Misije KFOR na KiM ostvari u punom obimu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i Vojnotehničkim sporazumom, kao i da se dijalog Beograda i Prištine nesmetano odvija, uz realizaciju dogovorenog i bez preduzimanja jednostranih poteza.

On je u intervjuu za Juropian vestern Balkans rekao da je bitno i da se preventivno spreči svaka provokativna akcija Prištine, koja nosi potencijal za destabilizaciju.

“Odgovornost garanta bezbednosti na prostoru KiM nikako ne može biti preneta na bilo koga drugog pošto je KFOR jedina legalna vojna formacija u Pokrajini, jedini partner Vojske Srbije u obezbeđenju administrativne linije, ključan garant sprovođenja Briselskog sporazuma i praktično jedini garant bezbednosti i opstanka Srba, njihove imovine, verske i kulturne baštine u Pokrajini”, rekao je Filipović.

On je rekao da je izuzetna zabrinutost za bezbednosnu situaciju na KiM, zbog ugrožavanja i zastrašivanja pripadnika srpske zajednice na Kosovu od strane Prištine i neispunjavanja njenih obaveza iz Briselskog sporazuma, našla svoj odraz i u nedavnoj vanrednoj sednici SBUN.

Podsetio je da je takvu sednicu Srbija tražila, a povodom najnovijih jednostranih i protivpravnih odluka Prištine oko ukidanja dinara.

“Ova odluka je dovela do kulminacije napada na srpsko stanovništvo, a njihov opstanak na teritoriji južne pokrajine Srbije direktno zavisi od priliva dinarskih sredstava iz budžeta Srbije čiji su oni korisnici, a koji se svih ovih godina nesmetano odvijao. Veoma je dobro što je ta sednica bila otvorena za javnost, pa je to bila prilika da se na široj međunarodnoj sceni prepozna koji stepen rizika i protivpravnosti nose sve brutalnije jednostrane akcije Prištine, koje su usmerene da Srbi napuste svoje domove”, rekao je Filipović.

Prema njegovim rrečima kontinuirano izražavamo posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, pod posredništvom EU i na svim nivoima upravo ukazujemo da za svaki proces dijaloga neophodno da dve strane ispune ono što je dogovoreno, jer to osnova da proces bude održiv.

Ističe da je ključni problem što Priština ne samo da odbija da ispuni ove obaveze već preduzima sve brutalnije i bezobzirnije jednostrane poteze, što nailazi na retoričku kritiku međunarodnih faktora.

“Ali za sada bez izgleda da Priština prestane sa takvim postupanjima i konačno ispuni ono što dogovoreno Briselskim sporazumom, ali i posebnim sporazumom o principima ustrojstva Zajednice opština sa srpskom većinom”, rekao je Filipović.

On je rekao i su odnosi Vojske Srbije i KFOR-a veoma dobri jer postoji zajednička spremnost i opredeljenost da se sopstveni mandati realizuju, kao i da obe strane poštuju i primenjuju svoje obaveze i realizuju prava iz Vojnotehničkog sporazuma.

“Vojska Srbije je u stalnom kontaktu sa KFOR-om na raznim nivoima od komunikacije načelnika generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR-a do drugih nivoa koji su predviđeni Vojnotehničkim sporazumom, kao i komunikacijama sa vojnom strukturom NATO”, rekao je on.

Ta saradnja se visoko ocenjuje i od strane NATO vojnih i drugih struktura, rekao je Filipović i dodao da je zato uveren da će ona na tim osnovama biti nastavljena.

“Ovakav vid svestrane saradnje na pravi način predupređuje svaki pokušaje raznih političkih i drugih krugova u Prištini, koji nastoje da provokacijama dovedu do narušavanja odnosa KFOR-a i Vojske Srbije”, rekao je Filipović.

Na pitanje zbog čega se unapređena saradnja Srbije i NATO ne reflektuje na percepciju građana o Alijanski, Filipović objašnjava da su odnosi Srbije i NATO specifični, pre svega jer je Srbija jedina zemlja partner koju su članice NATO bombardovale tako da su odnosi opterećeni time i zbog refleksija tih događaja iz prošlosti.

“Tadašnja SRJ je bombardovana 1999. od strane NATO članica, bez ovlašćenja Saveta bezbednosti UN iako nije napala nijednu državu članicu. To se dogodilo u vreme svetskog mira i integracija, a jedna mala zemlja napadnuta je od najmoćnije svetske Alijanse. Mnogi građani su doživeli bombardovanje, mnogi izgubili svoje bližnje, tako da to ostaje u neizbrisivom sećanju. Bombardovanje tadašnje SRJ i ogromne civilne žrtve i razaranja ostaju u sećanju, ali i Srbija i NATO imaju interes da nastave sa pozitivnom agendom i dalje unapređuju partnersku saradnju u zajedničkom interesu”, rekao je on.

Dodaje i da je drugi bitan momenat koji utiče na percepciju NATO u Srbiji činjenica da su mnoge članice, priznale jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova.

“Nesporna je činjenica da NATO ima statusno neutralan pristup, što naša strana uvažava, ali pojedine članice koje su priznale jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova imaju drugačiji pristup u odnosu na onaj definisan u NATO i bilateralno podržavaju Prištinu čak i u oblastima poput odbrane, što smatramo suprotnim Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, jer je KFOR jedina legalna vojna formacija ma Kosovu i Metohiji”, zaključio je on.

Comments

Pročitaj još