• Početna>
  • Vesti>

Nastavljeno suđenje Miloradu Đokoviću iz Vitomirice, optuženom za navodni ratni zločin

Ispitivanjem svedoka tužilaštva, pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Miloradu Đokoviću iz Vitomirice, koga Specijalno tužilaštvo tereti za navodni ratni zločin u Ozdrimu, kod Peći, 1999. godine.

Đokovićev advokat Vasilije Arsić izjavio je nakon saslušanja nekih od svedoka, da nisu direktno povezali optuženog kao izvršioca ratnog zločina.

“To nama kao odbrani daje vetar u leđa, jer ako se nastavi ovakav tempo svedočenja, ipak, nadamo se da će doći do pravde i da će na kraju sud imati pravi zaključak o optuženju, koje je podnelo specijalno tužilaštvo”, rekao je ArsićDodao je da kao branioci ne spore da je došlo do događaja maja 1999. godine u okolini Peći, ali kao odbrana spore učešće Đokovića u njemu. Naš koncept je da dokažemo njegovu nevinost, rekao je Arsić.

“Nažalost, akteri koji su izvršili ubistvo nisu procesuirani. Istraga nije dokazala ko je izvršio ubistvo, a najmanje je dokazala da je to Đoković uradio”, naveo je Arsić.

Milorad Đoković je uhapšen 27. juna 2022. zbog sumnje da je 1999. godine navodno učestvovao u ratnom zločinu. Đoković je radio kao matičar u selu Goraždevac i nikada nije napuštao pećku opštinu, a bio je jedini Srbin koji je živeo u Vitomirici.Sa lokalnim Albancima i administracijom u Peći vodio je spor oko prava poseda nad svojim imanjem u Vitomirici.

“Ima istine da je Đokovićeva muka i patnja počela kada je počeo da rešava svoja imovinska pitanja u Vitimirici. Jedan od svedoka, koji je bio na prethodnom saslušanju, rekao je da je Đoković navodno zauzeo neko imanje od njegovog pradede i otuda počinje njegova muka. Prvo su hteli da mu oduzmu imanje, što su na kraju oduzeli silom. Opština Peć mu je oduzela bez ikakve nadoknade, iako je to pred Upravnim sudom u Prištini osporeno. Dobili smo presudu u korist Đokovića, međutim, kasnije su mu srušili kuću koju je počeo da gradi u Vitomirici. I taj utisak nas navodi na sumnju da je sve od tada počelo”, rekao je Arsić.

Sledeće suđenje je zakazano za 30. april, a onda 8. i 30. maja. Tužilaštvo je predložilo 36 svedoka. Odbrana će imati svoje svedoke, pa će ih ukupno biti oko 50.

Comments

Pročitaj još