• Početna>
  • Vesti>

Vučić u Tirani: Naći ćemo način da budemo uz Srbe na Kosovu i da im pomognnemo; Nastavićemo sa razvojem Otvorenog Balkana

Foto: KZN u Tirani (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Tirani da se danas govorilo o suštinski važnim stvarima za dobrobit  Zapadnog Balkana.On je naglasio da je Beograd spreman da sa Prištinom razgovara o svim pitanjima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Tirani da je Beograd spreman da razgovara sa Prištinom o svakom pitanju, uključujući i ono vezano za odluku o ukidanju korišćenja dinara na KiM, a koju su, kako je naglasio, osudili svi predstavnici međunarodne zajednice.

,,Mogli ste da čujete da su svi međunarodni predstavnici, uključujući i ljude iz SAD i EU, bili protiv jednostranog poteza režima u Prištini da ukinu upotrebu dinara na KiM”, rekao je Vučić  odgovarajući na pitanje albanskog novinara da li Beograd planira da uloži napor i upusti se i sa Prištinom razgovara o pitanju upotrebe dinara na KiM.

Vučić: Naći ćemo način da budemo uz Srbe na Kosovu i da im pomognnemo

Predsednik  Vučić je  naglasio  da niko ne razume unilateralne poteze i odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija i Pištine i poručio da će Beograd uvek naći način da bude uz Srbe na Kosovu i da im pomogne.

,,Niko ne razume zašto oni to rade, uredba CBK je objašnjena licemernim stavom u koji niko ne veruje. Očekujemo da se održe izbori na severu u budućnosti i mi smo uvek spremni da pričamo o svakom problemu i pitanju. Poslali smo našu delegaciju koju je predvodio šef pregovaračkog tima u Brisel, ali druga strana nije došla. Nadam se da ćemo naći način da rešimo otvorena pitanja, u suprotnom imaćemo velike probleme za Srbe koji žive na KiM, ali naći ćemo način da uvek budemo uz njih, da im pomognemo”, kazao je Vučić.

Nastavićemo sa razvojem Otvorenog Balkana, to nema mnogo veze sa dijalogom

Vučić je, odgovarajući na pitanje kako će dijalog Beograda i Prištine uticati na ekonomski napredak koji će omogućiti zajednički rad u regionu, kazao da dijalog nema veze sa tim, odnosno da ima veze samo u domenu obezbeđivanja Cefta organizama.  

,,Ovo nema veze sa tim, ima veze sa tim koliko ćemo da obezbedimo Cefta i ono što smo ranije pričali da oslobodimo prelaze, slobodan protok ljudi, robe, ali ono što se tiče naših drugih tema, nema veze sa ovim”, kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara predsednik Srbije je kazao da će se nastaviti sa razvojem Otvorenog Balkana. 

Vučić zabrinut zbog zbivanja u svetu: Nismo potpisali nikakve sporazume sa Zelenskim o municiji i oružju

Srbija nije potpisala nikakave aranžmane i sporazume sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim o saradnji u vezi sa oružjem i minicijom, kaže predsednik Aleksandar Vučić. 

,,Ne, nismo potpisali nikakve aranžmane sa predsednikom Zelenskim. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, a oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije. I mi smo im duboko zahvalni. Obe zemlje podržavaju propise Povelje UN i Rezolucije UN, koje su temelj i osnova međunarodnog javnog prava”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je veoma zabrinut zbog svega što se zbiva u svetu.

Comments

Pročitaj još