• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Čekamo poziv iz Brisela; državni organi podići će optužne akte za slučaj Banjska

Foto: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da se očekuje poziv iz Brisela, ali da se na zna o čemu bi se tamo razgovaralo, kada Priština odbija da ispuni osnovne stvari iz sporazuma, naglasivši da za takvo ponašanje Kurtija, postoji podrška određenih faktora.

“Čekamo poziv da neko ode u Brisel, ali ne znamo šta da razgovaramo, jer Kutri neće da priča o ZSO, zadržava dinar i nema nikakave suspenzije, ima prikrivenu podršku pojedinih faktora moći, a nešto mora da se reši u danima pred nama, jer Srbi na KiM treba da prime plate”, kaže Vučić.

Ponovio je da ne možemo da ispunimo prihvatanje Kosova u međunarodnim institucijama.

Osvrnuo se na izjavu Petera Stana, napomenuvši da zaista nema o čemu da se trenutno razgovara sa predstavnicima Prištine.

Vučić je rekao da će nadležni državni organi podići optužne akte za slučaj Banjska “u skladu sa zakonom za određena krivična dela”. Dodao je da je na tu temu juče razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i dodao da će optužnice možda biti podignute za izazivanje opšte opasnosti.

„A kako da podignu za nešto drugo kad će ti ljudi da kažu ‘radili smo svoj posao jer po Rezoluciji 1244 to pripada Srbiji i trebalo bi da bude do 1.000 pripadnika vojske i policije a moramo da zaštitimo svoja ognjišta i svoju zemlju u skladu s Ustavom’. A šta mi da im kažemo, zbog toga ćete da budete osuđeni ili da prihvatimo da je Kosovo nezavisna država pa da im iz tog ugla sudimo“, rekao je predsednik.

Vučić je kazao da su Srbi koji su se u Banjskoj sukobili sa kosovskom policijom bili „progonjeni kao zveri“.

„Tim ljudima je bilo obećano, ja sam im doneo obećanje Evropljana i Amerikanaca, da ih niko neće goniti posle barikada u novembru, decembru“, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još