• Početna>
  • Vesti>

Umetnički portret Sare Apostolović i Jane Milenković i koncert benda “Jazzwa” u Akvarijusu

Foto: PKC Akvarijus

Umetnički portret scenskih i vizuelnih umetnica Sare Apostolović i Jane Milenković biće predstavljen mitrovačkoj publici u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak 22. februara 2024. godine u 20 sati. U muzičkom delu programa isto veče nastupiće i bend “Jazzwa” iz Raške.

Sara Apostolović i Jana Milenković gošće su „Akvarijusa“ od 18. do 29. februara 2024. u okviru II Mitrovačke umetničke rezidencije. Tokom boravka na Kosovu autorke će stvarati novo originalno delo koje će biti prezentovano krajem maja 2024. godine, na završnoj multimedijalnoj izložbi.

Mitrovačku umetničku rezidenciju organizuje „Akvarijus“ u okviru programske celine „Art terapija“ koju podržava UNMIK.

Sara Apostolović, rođena 1995. godine u Beogradu, gde trenutno živi i radi. Fokus njenog istraživanja je nacionalni karakter srpskog društva, njegova pozicija u svetu i pozicija pojedinaca u njemu. Koristi se različitim medijima poput fotografije, videa, performansa, crteža, arhive, audio zapisa, u cilju dekonstrukcije, a potom konstrukcije i oživljavanja tradicije, istorije, mitologije njene zemlje.

Svoje radove izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njen video rad „1813.“ trenutno je deo postavke kolektivne izložbe „Šta ima novo“ u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Jana Milenković je rođena 1994. u Beogradu. Završila srednju baletsku školu Lujo Davičo, a na beogradskoj Politehnici modni dizajn. Od 2014. profesionalno se bavi savremenim plesom i performansom na nezavisnoj umetničkoj sceni.

Koautorka je predstave „Kolo“ i „1002. noć“ grupe Neut izvedene na Kondenz festivalu 2021. i 2023. godine. Stipendista rezidencije na Akademie Schloss Solitude u Štutgartu gde nastavlja saradnju sa multimedijalnim umetnicima.

Comments

Pročitaj još