Sveti Trifun obeležen u Leposaviću

Foto: TV Most

Sveti Trifun zaštitnik vinogradara, svečano je danas obeležen u Leposaviću. U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, svetu arhijerejsku liturgiju služio je Vladika Teodosije, a zatim je presečen slavski kolač i orezan prvi čokot u ovoj godini na imanju vinarije Lakićević.

Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara, obeležen je u Leposaviću u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, gde je episkop raško-prizrenski Teodosije, služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva i monaštva. 

Obeležavanju današnjeg praznika prisustvovali su pored predstavnika opštine Leposavić, predstavnici Kancelarije za KiM, Kancelarije EU iz Prištine i mnogobrojni gosti iz Gračanice, Beograda…

Vladika Teodosije je blagoslovio vinogradare, domaćine i radnike.

“Svi koji će se truditi onako kako Gospod na nas gleda i očekuje da na njivi Gospodnjoj se trudimo, s verom u njega poštujući njegovu zapovest, ispunjavajući reč Božiju. Da živimo po njoj, kako bi ubirajući ovde plodove zemaljske mislili na ono što je mnogo važnije, na carstvo nebesko i na život budućeg veka. Neka je blagosloveno, da Gospod podari svoj blagoslov i da umnoži plodove ovih polja i vinograda”, rekao je vladika Teodosije. 

Direktor Vinarije” Lakićević” Milan Lakićević kazao je da se danas simbolično orezuje vinova loza, a nakon toga slede i prvi radovi u vinogradima. 

“Danas se simbolično oreže nekoliko čokota koji se pokrope svetom vodicom i vinom. Cilj je da danas na Svetog Trifuna, praznika vinogradara, damo snagu i zdravlje i da se pomolimo za zdravlje čokota, za naše zdravlje i blagostanje naših porodica. Posle toga idemo odmah sa rezidbom. Danas je simbolično, svečano, a od prvog lepog dana krećemo sa rezidbom”, rekao je Lakićević. 

On je dodao da su na dostojanstven način predstavili opštinu Leposavić. 

“Mi smo pokazali ovih nekoliko godina da se vinogradarstvo na velika vrata vraća posle nekoliko decenija, mozda i posle jednog veka u opštini Leposavić”, istakao je Lakićević. 

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Miloš Terzić prisustvovao je liturgiji u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, a zatim i orezivanju čokota na imanju porodice Lakićević. 

On je tom prilikom čestitao praznik Svetog Trifuna i zahvalio svim porodicama koje čuvaju srpsko ime i prezime na ovim prostorima. 

“Ovo je prilika da našim sunarodnicima širom KiM, vinarima, vinogradarima, zanatlijama koji obeležavaju današnji praznik čestitamo praznik u ime Kancelarije za KiM i Vlade Republike Srbije. Hoću posebno da se zahvalim današnjim domaćinima, porodici Lakićević. Hvala svim srpskim porodicama na KiM, što čuvaju srpsko ime i prezime i što svojom privrednom aktivnošću naši vinari na KiM pomažu i podstiču i druge srpske porodice na ovim prostorima da ostanu i da opstanu”, rekao je Terzić. 

Terzić je naglasio da je imao priliku da bude svedok šta su sve vredne ruke porodice Lakićević i mnogih domaćina na ovim prostorima sposobne da urade i naprave. 

“Kao što znamo, Kosovo i Metohija predstavlja kolevku srpskog vinogaradarstva još iz vremena srpske srednjevekovne države iz doba Nemanjića i shodno tome naša je obaveza i odgovornost da današnji dan obeležavamo i duhu naše pravoslavne vere, tradicije, kulture i da se držimo zajedno. Da budemo složni, jedinstveni da budemo iz našu otadžbinu, da se držimo naše Srpske pravoslavne crkve koja je kroz vekove predstavljala temelj našeg Nacionalnog identiteta i koja je uvek bila i koja je i sada duhovno utočište srpskog naroda, u teškim situacijama i pod teškim okolnostima kakve i sada imamo”, rekao je Terzić. 

Kancelarija za KiM i Vlada Republike Srbije će nastaviti da podržava ovakve projekte, rekao je Terzić i poručio narodu da nikada neće biti sami. 

“Hoću da poručim našem narodu, da nikada neće biti sami, da ćemo uvek biti uz njih kao Kancelarija za KiM i direktor Petar Petković, Vlada Republike Srbije, ali da najveću borbu vodi predsednik Aleksandar Vučić. Nastavićemo da pružamo podršku u institucionalnom i u materijalnom smislu za naš narod. Srpski narod na Kosovu i Metohiji nikada ničiji zulum trpeo nije pa neće to činiti i dozvoliti ni sada. Siguran sam da ćemo u budućnosti imati prilike da se radujemo političkim pobedama i da ćemo pobediti sve one koji pod pokroviteljstvom Aljbina Kurtija i režima u Prištini, hoće da jednostranim i nasilnim akcijama sprovodeći teror, proteraju srpski narod sa Kosova i Metohije, što se nikad neće dogoditi i što nikada nećemo dozvoliti”, naveo je Terzić.

Comments

Pročitaj još