• Početna>
  • Vesti>

Micotakis: Stav Grčke po pitanju Kosova ostaje nepromenljiv

Foto Kosovo online

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis istakao je da stav Grčke po pitanju Kosova ostaje nepromenljiv, te da smatraju da je evropsko posredovanje i dijalog jedini put za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

“Vi znate da naš stav po pitanju Kosova ostaje nepromenljiv. Smatramo da evropsko posredovanje i dijalog su jedini put za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i mislimo da bi to značajno pomoglo stabilnosti u regionu”, kazao je Micotakis na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, Grčka sa zabrinutošću prati dešavanja na Kosovu poslednjih meseci. Navodi da mu je i predsednik Srbije rekao da je privržen normalizaciji odnosa.

Kako kaže, razgovarali su i o bezbednosti u regionu i Evropi, a Grčka ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava. Dodaje da je bilo reči i o situaciji na Bliskom Istoku i u Ukrajini.

“Mi imamo zajedničke stavove i vodimo se međunarodnim pravom”, poručio je on.

Istakao je i da je Grčka najverovatnije najstabilniji podržavalac Srbije na putu ka EU.

“Stojimo uz vas, podržavamo vas, mnogo puta sam pričao u Briselu o proširenju”, kazao je Micotakis i dodao da su prošle godine donete odluke o Ukrajini, Moldaviji, BiH i izrazio uverenje da Beograd treba da iskoristi te pozitivne okolnosti.

Izrazio je zadovoljstvo time što Srbija jasno izražava tendenciju za priključenje EU jer, kako kaže, za Srbiju i Zapadni Balkan postoji evropska budućnost, a za EU ne postoji budućnost bez Zapadnog Balkana u Uniji.

Comments

Pročitaj još