• Početna>
  • Vesti>

Elek: Nakon sednice SB UN može doći do pomaka ako zemlje Kvinte ozbiljno misle u vezi svojih izlaganja

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku veoma hrabro izneo stavove o potrebi poštovanja prava srpskog naroda i potrebi da se prestane sa progonom.

Elek za Kosovo onlajn navodi da je onom ko je sinoć pažljivo slušao predsednika Vučića jasno da je ovo bio istorijski govor.

“Govor je bio izuzetno sadržajan, precizan, sa mnoštvo detalja i činjenica koje je predsednik izneo sinoć. Izuzetno precizno je ukazao na sve ono što Kurti radi našem narodu na Kosovu i zahtevao je zaštitu našeg naroda. Veoma hrabro je izneo stavove o potrebi poštovanja prava našeg naroda i o potrebi da se prestane sa progonom srpskog naroda”, kaže Elek.

Dodaje da je Vučić vrlo decidno rekao da je neophodno poštovanje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 kao i poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije.

„Drago mi je da su sve zemlje, naročito SAD i Francuska, a mislim i na Rusiju i Kinu, ukazale na značaj i zahtevale suspenziju odluke CBK o ukidnju dinara i platnog prometa, osudile akcije Prištine i zahtevale da se prekine sa upadima u Privremene organe, da se prekine sa jednostranim i nekoordinisanim akcijama. Sve te akcije ne vode ka deeskalaciji situacije nego suprotno. Videli smo da je u govoru predsednika svaka druga ili treća reč bila dijalog i potreba za mirom na ovim prostorima”, dodaje.

Elek ističe da može doći do boljitka i pomaka na terenu ukoliko zemlje Kvinte, pre svega SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska, ozbiljno misle u vezi svojih izlaganja.

Comments

Pročitaj još