• Početna>
  • Vesti>

Vanredna sednica SB UN; Vučić: Akcije Prištine mogu izazvati nepopravljivu štetu, pokušaj ukidanje dinara- zločin protiv čovečnosti

Foto: Screenshot RTS

Vest se ažurira…..

Sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, zakazana na zahtev Srbije, počela je u 21 čas u Njujorku. Na sednici se obratio večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sednci prisustvuju i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i šef misije Srbije pri UN Nemanja Stevanović. Na sednci je i kosovski premijer Aljbin Kurti i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da su privremeni organi vlasti na KiM stvorili su nepodnošljive uslove za Srbe, te da sprovode sveobuhvatne napade na srpsko stanovništvo.

“Takve akcije, uz izostanak odgovarajuće reakcije, mogu izazvati nepopravljivu štetu opstanku srpskog naroda na KiM… Na redovnim sednicama Saveta bezbednosti obaveštavali smo članove Saveta o teškim uslovima u kojima žive Srbi i ostale nealbanske zajednice na KiM. Tražili smo ovu varednu sednicu jer razvoj situacije i akcije Prištine mogu izazvati nepopravljivu štetu pre nego što bide održana naredna sednica Saveta bezbednosti”, rekao je Vučić.

On je na vanrednoj sednici SB o Kosovu i Metohiji, zakazanoj na zahtev Srbije rekao da je neposredan povod za sednicu potez tzv Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje dinar od 1. februara, čime je izvršena kulminacija napada na Srbe i nealbansko stanovništvo, budući da je njihov opstanak na teritoriji južne srpske provincije u ogromnoj meri direktno zavisan od priliva dinarskih sredstava, pre svega iz budžeta Republike Srbije.

“Prištinski režim koji kreira nepodnošljive uslove za život i vrši progon Srba, sada tvrdi da je odluku o ukidanju dinara doneo kako bi sprovodio vladavinu prava, a neosporno da je na teritoriji KiM evro uveden na protivpravan način, a dinar legalno sredstvo plaćanja u Republici Srbiji i ne može biti zabranjen na KiM kao delu teritorije u sastavu Srbije.

Podaci da Republika Srbija iz ovog budžeta isplaćuje 60.946 plata i penzija na Kosovu i Metohiji, 2.430 stipendija za studente i da finansira narodne kuhinje koje zadovoljavaju osnovne potrebe oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, pokazuju da je ova mera napad pre svega na srpsko stanovništvo i da situaciju na teritoriji Kosova i Metohije čini teškom. Samo ove brojke jasno pokazuju da ogroman broj stanovnika na teritoriji Kosova i Metohije direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja iz budžeta Republike Srbije. Usled toga, očito je da zabrana dinarskog platnog prometa, odnosno ukidanje dinara kao sredstva plaćanja, direktno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih ličnih sredstava za život”, rekao je Vučić.

Istakao je i da 1.794 srpskih i nealbanskih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Kosova i Metohije direktno zavisi od dinarskih subvencija iz Republike Srbije, dok opstanak 922 privredna subjekta u vlasništvu Srba na Kosovu i Metohiji, koji su direktno zavisni od dinarskog platnog prometa, više operativno nije održiv i moguć.

“Da sumiram, odluka da se zabrani dinarski platni promet, time Priština direktno onemogućava svako funkcionisanje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih institucija koje omogućavaju Srbima da sebi i svojim porodicama obezbede osnovne životne namirnice, školuju se, leče, kupuju lekove i čine sve ono drugo što se danas smatra uobičajenim životom sa minimumom ljudskog dostojanstva”, rekao je on.

Prema njegovim rečima te institucije predstavljaju osnovu za formiranje Zajednice srpskih opština, čije nadležnosti i struktura su jasno definisani sporazumom o opštiniskim principima potpisanim 2015. godine, a koji precizno definiše da Srbija ima pravo da finansira ZSO”, rekao je Vučić.

Vučić: Po sredi mehanizam dovršetka kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe a ne vladavina prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji da ukidanje dinara od strane Prištine predstavlja direktan udar na opstanak Srba na KiM, kao i na formiranje Zajednice srpskih opština.

“Svako sprečavanje finansiranja srpskih škola, vrtića, fakulteta, bolnica, kao i ambulanti i domova zdravlje predstavlja direktan udar kako na opstanak Srba, tako i na formiranje ZSO”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je očito da je upravo stvaranje nepodnošljivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jedini cilj režima u Prištini, koji kroz akt strukturnog nasilja intenzivira višegodišnji dobro isplaniran i sistematičan napad na srpsko stanovništvo “kojim je suštinski počeo otvoreni progon Srba sa Kosova i Metohije. Istakao je da će u tom smislu činjenično razobličiti potpunu neutemeljenost argumentacije režima u Prištini koji tvrdi da je meru ukidanja dinara i uvođenja evra kao jedinog platnog sredstva preduzeo isključivo u svrhu obezbeđivanja navodne vladavine prava.

“Molim vas da imate u vidu da tzv. rukovodstvo kosovskih Albanaca koristi termin vladavina prava kako bi isključivo naneo štetu Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Radi se o toliko rasprostranjenoj praksi da privremene institucije samouprave već osam godina javno i otvoreno odbijaju da izvrše pravosnažnu i konačnu odluku sopstvenog vrhovnog suda o vraćanju zemljišta koje je u vlasništvo srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani”, naveo je predsednik Srbije.

Ističe da veruje, ako imamo u vidu da je takav odnos Prištine prema primeni načela vladavine prava u slučaju objekta svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska, koji je pod danonoćnim obezbeđenjem Kfora i okružen čisto albanskim naseljenim mestima, a koje nastanjuje veća zajednica monaha Srpske pravoslavne crkve, da je jasno kakvim uslovima režim u Prištini podvrgava obično srpsko stanovništvo koje je takođe predmet deklarativne zaštite tobožnje prištinske vladavine prava.

Naglasio je da su u kontekstu takve prištinske tzv. vladavine prava podvrgnuti Srbi i da je islustrativan primer taj što je nedavno takozvano kosovsko pravosuđe koje Srbe na Kosovu i Metohiji i potencijalne srpske povratnike masovno progoni pod lažnim optužbama za ratne i druge zločine jednostavno donelo odluku da pripadnik ilegalnih takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga Azem Kurtaj, koji je na Badnje veče 2023. godine iz službenog vatrenog oružja upucao srpsko dete Stefana Stojanovića, 11 godina starog i njegovog rođaka Milaša, 21 godinu, sada bude slobodan čovek i brani se sa slobode.

“Ali ne da se brani od optužbi za očigledan pokušaj ubistva deteta, već za delo koje je ekvivalentno izazivanju opšte opasnosti, kao kada neko recimo baca petarde u novogodišnjoj noći. U tom smislu ne sme se izgubiti iz vidokruga da je ovo samo jedan od čak 470 nekažnjenih etnički motivisanih napada na Srbe, Srpsku pravoslavnu crkvu i njihovu imovinu u 2021, od kada je na čelu takozvanog rukovodstva kosovskih Albanaca Aljbin Kurti, koji sada rukovodi progonom Srba. Među tim incidentima od kojih su počeli 2021. godine su i dramatični slučajevi nebrojenih policijskih prebijanja i maltretiranja Srba, pa čak i brutalnog i neisprovociranog upucavanja Dragiše Galjka i još četvorice Srba. Zašto prištinski režim nije smatrao da je vredno čak ni da formalno sprovodi istrage? Poređenja radi tokom čitavih devet godina, pre Kurtijevog dolaska na vlast 2021. na Kosovu i Metohiji registrovano je ukupno 669 takvih etničkih motivisanih napada, što je povećanje od 300 odsto”, naveo je Vučić.

Ističe da prištinski režim kreira nepodnošljive uslove za život i stavlja Srbe van zakona i vrši njihov progon. “Sada tvrde da je odluka o ukidanju legalnog platežnog sredstva dinara doneta kako bi se sprovodila vladavina prava. Iako sama ova činjenična protivrečnost otkriva da se ne radi ni o kakvoj, pa ni formalnoj vladavini prava, već isključivo o mehanizmu dovršetka kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovog progona”, naveo je Vučić.

Vučićeva poruka u SB: Saopštenja očito nisu dovoljno sredstvo da bi se Priština privolela da momentalno prekine progon Srba i odvrati se od pokušaja destabilizacije regiona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je večeras na Savet bezbednosti i međunarodne organizacije, koje mogu da utiču na rešavanje krize, da preduzmu hitne i odlučne mere u cilju normalizacije situacije na Kosovu i Metohiji, spreče dalji progon Srba i stvore uslove za ponovno uspostavljanje smislenog dijaloga Beograda i Prištine u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija i rezolucijama Saveta bezbednosti. On je na vanrednoj sednici SBUN rekao da će Srbija sa svoje strane provoditi sve sporazume i preduzimati sve potrebne mere u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti. Istovremeno on je pozvao Savet bezbednosti da ne izgubi iz vida da je Srbija poslala zahtev Kforu, u skladu sa rezolucijom 1244 i vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova, da se omogući povratak dogovorenog broja srpskog bezbednosnog osoblja, koje bi pomoglo međunarodnim snagama u zaštiti srpskog stanovništva.

“Iako je to međunarodno pravni dokument i u njemu se jasno nalaže obaveza komandantu Kfora da omogući takav povratak, do toga nije došlo”, rekao je Vučić.

On je rekao da kosovski Albanci preduzimaju sistematske napade na srpsko stanovništvo i namerno stvaraju nepodnošljive uslove za život, vrše progon Srba i onemogućavaju fizički opstanak srpskog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije.

“Čini se neophodnim da ukažem na politiku Srbije, koja se temelji na povelji Ujedinjenih nacija i kada je reč o situaciji na teritoriji Kosova i Metohije, strogom poštovanju rezolucija Saveta bezbednosti. Protivimo se svim faktorima nestabilnosti i nastojimo da budemo čvrst oslonac stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. Godinama unazad Srbija privlači rekordne iznose direktnih stranih ulaganja, veće nego ostale države regiona zajedno. Bićemo i domaćini Expo slikovitog naziva ‘skok u budućnost’. Ne verujem da nikome je u interesu da u svetu kojem je otvoreno već previše žarišta Balkan ponovo postane zona nestabilnosti zbog slepe i besmislene mržnje prištinskog režima prema Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

On je izrazio nadu da će posle današnje sednice čak i one članice Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija koje su priznale nelegalnu jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine shvatiti da poslednji potezi Prištine nisu tek pokušaj konsolidacije nečega što značajna većina članica Ujedinjenih nacija, uključujući Srbiju, ne priznaje kao državu, već dovode do ugrožavanja i povrede mira.

Vučić: Ukidanje dinara – zločin protiv čovečnosti

“Pokušaj Prištine da sprovede u delo ukidanje dinarskog platnog prometa i ukloni dinar kao sredstvo plaćanja, nije ništa drugo do još jedan široko rasprostranjeni i sistematski napad na srpsko stanovništvo zločin protiv čovečnosti”, rekao je Vučić.

On se istovremeno zahvalio zvaničnicima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije i svim tradicionalnim prijateljima sa istoka što su reagovali na poslednje poteze Prištine sa osudama u saopštenjima.

“Nedavno prištinsko otimanje novca koje je namenjeno za penzije i socijalna davanja Srbima, kao i privođenje i krivično procesuiranje ljudi koji su taj novac prenosili potpuno transparentno i na zakonit način, kao i svih godina tokom proteklih četvrt veka, nepobitno dokazuje da saopštenja očito nisu dovoljno sredstvo da bi se Priština privolela da momentalno prekine progon Srba i odvrati se od pokušaja destabilizacije regiona. Nisam siguran ni da je zahtev pojedinih međunarodnih činilaca za odlaganje primene uredbe pravi put, jer se Priština taj način zapravo posredno ohrabruje da nastavi sa donošenjem jednostranih odluka uz tehničko-proceduralni uslov da samo bude pažljivija u odabiru trenutka i načinu sprovođenja i primene tih jednostranih poteza”, rekao je on.

On je naglasio da rešenje za krizu, kao i za sve druge krize koje je Priština u proteklom periodu proizvela, može da bude samo jasan nalog da momentalno zaustavi sve pomenute mere kojima namerno stvara nepodnošljive uslove za život i sprovodi progon Srba, kao i odlučno obeshrabrivanje Prištine da u budućnosti poseže za bilo kakvim jednostranim potezima koji se odnose na srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Vučić: Priština se suštinski nije suočila sa ozbiljnim posledicama svog delovanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se teror prištinskog režima protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji intezivira, uključujući i fizičke napade na Srbe, i da je u uslovima tekućeg progona Srba postalo sasvim jasno zašto Priština odbija da ispuni obavezu formiranja ZSO.

“Iako je činjenica da međunarodna zajednica označila Prištinu kao isključivog krivca za ovu eskalaciju, Priština se suštinski nije suočila sa ozbiljnim posledicama svog delovanja. Ali teror protiv srpskog stanovništva se intenzivira, što uključuje i fizičke napade na Srbe”, naveo je Vučić u svom govoru na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. On je naveo i da su se napadi na srpsku imovinu i privatnu imovinu Srpske pravoslavne crkve poslednjih godina povećali.

“Ovo je kvantitativno potvrđeno podacima, 2023. godine je 179 etnički motivisanih zločina zabeleženo. Ovo je slučaj institucionalnog fizičkog i strukturnog nasilja koje je praćeno upadima albanskih oružanih snaga u institucije koje finansira Republika Srbija i kojim se napadaju isporuke novaca, za plaćanje socijalnih davanja i školarina”, rekao je Vučić.

On je istakao i hapšenje i maltretiranje poštanskih službenika koji na zakonit način, kao i u prethodnih četvrt veka transparentno pokušavaju dostaviti novac ljudima kojima pripada. “Posebno ističem da Priština sve otvorenije i bezobzirnije u sprovođenju progona Srba koristi oružane formacije. Te formacije su sastavljene gotovo isključivo od kosovskih Albanaca, čije postojanje na teritoriji Kosova i Metohije je nepobitno, nelegalno i u suprotnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1244”, poručio je Vučić.

On je dodao da prištinski režim vrši pritisak na Srbe i putem bezrazložnog otvaranja vatre i gotovo stalnim prisustvom oklopnih borbenih vozila u mirnim urbanim sredinama, putem nelegalne eksproprijacije zemlje u privatnom vlasništvu Srba, koju potom koriste za izgradnju novih objekata vojne namene na tom prostoru.

“Donošenje odluka o uzimanju zgrada u vlasništvu srpskih institucija, koji su vlasnici tih objekata više od jednog veka, nasilno otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve, narušavaju specijalne zaštitne zone oko objekata Srpske pravoslavne crkve, podsticanje i uništavanje srpskih grobalja, zavođenje ilegalnog embarga na srpsku robu i zaplene legalne robe u vlasništvu srpskih trgovaca”, naveo je Vučić. On je ukazao da spisak protivpravnih aktivnosti Prištine nije time iscrpljen i širi je kada se uključi delovanje protiv Srba u svim drugim oblastima Kosova i Metohije.

“Podsećenja radi, naoružane grupacije Albanaca na Kosovu i Metohiji su prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN morale da budu demilitarizovane, što podrazumeva i zabranu njihovog ponovnog formiranja u jednom ili drugom obliku. Njihovo opremanje savremenom vojnom opremom je nesumnjivo suprotno sa rezolucijom”, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, nasilje i progon koji Priština sada otvoreno sprovodi protiv Srba, prirodni je deo dugotrajnog sistematskog i široko rasprostranjenog napada na srpsko civilno stanovništvo na čitavom prostoru Kosova i Metohije. On je podsetio i da se Priština obavezala na uspostavljanje Zajednice srpskih opština i ocenio da bi se njenim formiranjem u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, koje Priština uporno odbija da sprovede, stvorila atmosfera u kojoj bi Srbi imali barem šansu za dostojanstven život i zaštitu od progona i nasilja.

Šefica UNMIK-a: Jednostrane akcije ne doprinose stabilnosti

Šefica UNMIK-a Karolin Zijade podsetila je na početku na sporazume koji su postignuti na Ohridu i u Briselu, navodeći da je njihovo sprovođenje išlo teško, te da su izbori i serija incidenata doveli do niza događaja koji su uzdrmali stabilnost na KiM.

“Bez obzira na to koja strana preduzima jedostrane poteze, to ima direktne posledice na stanje na terenu”, rekla je Zijade, koja se u sednicu uključila putem video linka.

Govoreći o uvođenju evra kao jedine valute na KiM, Zijade je ocenila da ova odluka nije valjano objašnjena, te da njeno naglo sprovođenje pogađa desetine hiljada ljudi, poslove.

Ona je ukazala da uprkos napretku u oblasti taablica, energetike, dokumenata i učešću kosovskih Srba u pokretanju referenduma za smenu gradonačelnika jednsotrane akcije po pitanjima koje su deo dijaloga i sporazuma su povod za zabrinutost, bez obzira koja strana ih pokreće i bez obzira na opravdanja za ista.

Ona je napomenula da je od 1999. godine dinar valuta za platni promet, te da je desetine hiljada pojedinaca ugroženo odlukom Prištine da dinar bude ukinut na Kosovu.

Kosovske vlasti najavile su tranzicioni period koji će biti praćen kampanjom za komunikaciju, ali time nisu rešeni svi problemi jer je kamion sa dinarom sprečen da pređe administrativni prelaz, a takođe je konfiskovana veća suma dinara u opštini Peć, navela je ona, rekavši da bi ovaj problem trebalo rešiti unutar procesa dijaloga.

“Dinar je za desetine hiljada ljudi bio de fakto glavna valuta… Uprkos preporukama, zadržan je prekratak rok i na zaplenjena je pošiljka dinara… Prema Briselskom sporazumu predviđeno je formiranje Zajednice srpskih opština”.

Jednostrane odluke i potezi doprinose destabilizaciji Kosova, rekla je Zijade.

Srbija je u ponedeljak 5. februara, predala zahtev misiji Gvajane za sazivanje vanredne sednice SB UN. U zahtevu se skreće pažnja na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 i ističe da takva situacija zahteva održavanje posebne sednice SB UN.

Comments

Pročitaj još