• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa ministrom odbrane Nemačke: Saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja

Foto Tanjug

Mir i stabilnost su od presudnog značaja za sve u regionu i Evropi, a nestabilnost nikome nije u interesu, saglasili su se na sastanku predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus. Dao sam reč da Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, kaže Vučić. Čuvaćemo stabilnost, moja reč znači više nego mnogi potpisi u regionu i Evropi, ističe Vučić. Pistorijus poručuje: Nema puta ka EU preko konflikta u regionu. Naglašava da su neophodni dobrosusedski odnosi i poziva na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom u Beogradu, da je razgovor bio otvoren i iskren sa obe strane, “bez rukavica“, i poručio da će Srbija čuvati stabilnost u region.

“Govorili smo o stabilnosti u regionu i potrebi da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu i Metohiji. Saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Zapadnom Balkanu, već i, rekao bih, u celoj Evropi, i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost”, rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za Pistorijusom.

Vučić je istakao da je tačno da je, kako je Pistorijus rekao, dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već ćemo čuvati stabilnost.

“A moja reč, inače, znači mnogo više nego mnogi potpisi koje sam gledao kako u regionu, tako i u Evropi. To je od našeg velikog i ogromnog interesa”, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je razgovor sa Pistorijusom bio izuzetno otvoren i sasvim iskren sa obe strane.

“Jer, kada vodite razgovor u rukavicama, niste uvek sasvim sigurni ni šta ste čuli, ni šta ste rekli. Zahvaljujem se gospodinu Pistorijusu na poseti Republici Srbiji. Nemačka je za našu zemlju najvažniji ekonomski partner”, rekao je Vučić.

“Nema saglasnosti o KiM, uklanjanje dinara protivzakonito”

Govoreći o KiM, Vučić je rekao da ne postoji saglasnost po pitanju uklanjanja dinara sa KiM, ukazujući da Srbija, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, smatra da je uklanjanje dinara sa Kosova i Metohije potpuno protivzakonito i da to nije pitanje nekakvih prelaznih odredaba i davanja više vremena.

“Zato što je finansiranje zdravstvenog i školskog sistema nešto što je deo i prvog Briselskog sporazuma od pre 11 godina i svakog drugog sporazuma posle toga. Samo želim da to znate i ne postoji ni jedan drugi papir koji bi pokazao bilo šta drugačije. Reč je o direktnoj provokaciji koju niko ne razume, zašto neko sprovodi osim u cilju potpunog etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da su što se tiče Kosova i Metohije pozicije Srbije i Nemačke potpuno različite, imajući u vidu da je Nemačka jedan od glavnih protagonista priznanja nezavisnog Kosova i te politike.

“Mi imamo potpuno drugačiju politiku, usklađenu sa poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244 koja je i dalje na snazi. Razlikujemo se po tom pitanju, ali dobro razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlaz iz krize”, rekao je Vučić.

Dodao je da će srpski organi nastaviti da sprovode istragu po pitanju događaja od 24. septembra, ali je zamolio i Nemačku da se u okviru Euleksa – pošto, kako kaže, postoji glasno ćutanje – konačno sprovede istraga o pokušaju ubistva najmanje sedmorice Srba.

“Od toga dvoje dece na koje je pucano i koji su ranjeni samo zato što su nosili božićno drvo ili oni koji su pokušali ubiti Dragišu Galjaka koji je sa dva metka pogođen u leđa od strane Kurtijeve policije“, rekao je vučić.

Srpske vlasti bi, ističe, volele da se tu standardi izjednače.

“Mi imamo dobru komunikaciju sa NATO-om, profesionalnu, vrlo korektnu. Nastavićemo takvu saradnju da imamo i u buduće”, rekao je Vučić.

“Članstvo u EU ostaje cilj, prihvatićemo sve preporuke ODIHR”

Ističe da važnost priključenja EU ostaje cilj Srbije i da su, u skladu sa tim, održani veoma fer i pošteni izbori, kao i da će Srbija prihvatiti sve preporuke ODIHR-a.

“Pozvali smo pripadnike i predstavnike ODIHR-a da učestvuju u posmatranju čak i naših lokalnih izbora, iako to nije naša obaveza, ali smo i to uradili da bismo pokazali da ništa ne krijemo zato što mislim da imamo toliko čvrst i toliko jasan legitimitet”, rekao je Vučić.

Istakao je da “Srbija nema čega da se plaši i da je veoma važno da se poštuju pravila i međunarodno pravne norme“, ali je takođe važno da se smanji mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja, jer se Srbija, ističe, ne meša nikome u njihove unutrašnje poslove.

Vučić je rekao da je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH kao međunarodno priznate države i da nikada nije dovodila u pitanje integritet Bosne i Hercegovine, kao što nikada nije dovodila u pitanje integritet entiteta Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine.

“I mi smo poštovali svaki dogovor i poštovaćemo uvek u budućnosti dogovor tri naroda, konsenzus tri naroda i Dejtonski mirovni sporazum i stvarno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne interpretaciju kako kome padne na pamet”, rekao je Vučić.

“Sami odlučujemo, ne naređuju mi ni iz Vašingtona, ni Moskve, ni Berlina”

Vučić je istakao da se ponosi činjenicom da predstavlja zemlju koja je slobodna i nezavisna i sama donosi odluke i naveo da niko ne može da mu naređuje, ni iz Vašingtona, ni iz Moskve, ni iz Berlina, niti iz bilo kog drugog mesta.

Odgovarajući na pitanje nemačkog novinara o broju Rusa i ruskom uticaju u Srbiji, Vučić je ocenio da je ruski ekonomski uticaj neuporedivo manji nego nemački, a kada je politički uticaj u pitanju, istakao je da ne može da govori o svim akterima, jer na “nekoga možda imaju uticaj, na nekog možda nemaju”.

“Na predsednika Vlade, na predsednika Narodne skupštine, na predsednika Republike, niko, sem građana Srbije, nema nikakav uticaj”, rekao je Vučić.

Naveo je da u Srbiji nema mnogo Rusa. Ocenio je taj broj na 45 do 50 hiljada i istakao da su ti Rusi uglavnom orijentisani protiv predsednika Rusije Vladimira Putina. Sa druge strane, tvrdi, Ukrajinci koji su u Srbiji su uglavnom ruskogovoreći i mnogo više orijentisani u korist predsednika Putina.

Pistorijus: Otvoren razgovor sa Vučićem, potrebno nastaviti dijalog pod okriljem EU

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da je razgovor bio kratak, otvoren i iskren, te da je zaključeno da je Srbija najveća ekonomija Zapadnog Balkana i partner Nemačke. Boris Pistorijus je naglasio da to što je Srbija najveća ekonomija, znači da ima i najveću odgovornost.

Prema njegovim rečima, vidi se veliki potencijal za razvoj kroz integraciju regiona, što je važno i za članstvo u EU.

“Zato su važni stabilnost i susedski odnosi”, rekao je nemački ministar.

Rekao je da su razgovarali i o Republici Srpskoj i da će se zalagati za integritet te teritorije.

“Jedinstveni smo i u tome da sa eskalacijom može da bude štete. Mudrost u političkom životu je da moraju da se prave kompromisi i prevaziđe prošlost i da sprečimo eskalaciju i tenzije. Nasilje i pretnje nisu sredstvo političkog uslovljavanja”, rekao je Pistorijus.

Kada se radi o Kosovu i Metohiji, Pistorijus je rekao da je tokom posete južnoj srpskoj pokrajini pozvao na dijalog i da je bio jasan da se svaka legitimna mera mora doneti da niko ne trpi štetu i da postoje prelazni rokovi, bez zaoštravanja situacije.

“Smanjivanje jedinica na Kosovu je zato važno, kao i da Srbija nastavi istragu o Banjskoj”, rekao je nemački ministar.

Dodao je da dijalog o normalizaciji pod posredstvom EU treba nastaviti sa posvećenošću zbog približavanja EU.

“Moraju da se nastave i sprovode dogovoreni sporazumi i zahvalan sam predsedniku i uverio me je da od strane Srba ne treba očekivati negativan uticaj koji neće ugroziti stabilnost u regionu”, rekao je Pistorijus.

Rekao je i da se razgovaralo o nedavno održanim izborima i da čeka izveštaj.

Kako je dodao tema je bila i rat u Ukrajini koji ulazi u treću godinu i dodao da on predstavlja strašan pokušaj podrivanja života u slobodi.

“Uradićemo sve da podržimo borbu u Ukrajini. Nije reč o pravu jačeg, već o jačanju prava, zbog čega su sankcije važno sredstvo i zato je važno da se Srbija priključi”, rekao je Pistorijus.

“Nemačka naoružava Kosovo odbrambenim oružjem, kao i druge zemlje“

Pistorijus je rekao i da Nemačka naoružava ne samo Kosovo, već i Srbiju i druge zemlje kao njen doprinos u stabilizaciji regiona i kako bi ojačala odbrambene kapacitete svake države.

Na pitanje na osnovu kog međunarodno-pravnog akta Nemačka naoružava tzv Kosovo, Pistorijus je rekao da Nemačka naoružava “ne samo Kosovo, već i Srbiju i druge zemlje, kao njen doprinos u stabilizaciji regiona i kako bi ojačala odbrambene kapacitete svake države“.

Ističe da Berlin isporučuje isključivo odbrambeno, a ne ofanzivno naoružanje. Dodao je i da se, iz nemačke perspektive, o Kosovu govori kao o suverenoj državi.

“Mi smo priznali Kosovo, druge zemlje to nisu uradile, reč je o manjem broju zemalja na svetu. To je odluka svake zemlje, ali nezavisno od pitanja priznanja neke zemlje, zahtev ovom regionu mora da bude, kada imamo u vidu naš cilj, stabilnost u regionu kao preduslov za zajedničko približavanje Evropskoj uniji, važni su tu dobrosusedski odnosi i to sa obe strane. To je osnovni preduslov za stabilnost i ništa tu činjenicu neće promeniti”, poručio je Pistorijus.

Odgovarajući na pitanje šta se može ponuditi Srbiji na putu ka EU, rekao je da za zemlje Zapadnog Balkana nema puta ka Evropskoj uniji preko konflikata u regionu.

“Ja mislim da tu nije reč o ponudama, nego o perspektivama i to zajedničkim perspektivama. Ja sam još jednom naglasio koliki značaj Nemačka pridaje pristupanju Evropskoj uniji zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Pistorijus.

Ocenio je da Rusija ima dosta uticaja u Srbiji kroz više kanala i naveo da Srbija mora da nađe svoj način postupanja s tim.

“Srbija mora da preuzme odgovornost, svoju ulogu u regionu, kako će komunicirati sa svim poteškoćama, sa svim stvarima koje se percepiraju kao neka provokacija, ali nema puta ka Evropskoj uniji preko konflikata u regionu”, poručio je Pistorijus.

Sastanku predsednika Srbije i nemačkog ministra prisustvovali su srpski ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici Vojske Srbije, kao i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Pistorijus je došao u Beograd iz Sarajeva, a pre dva dana boravio je i u Prištini gde se sastao za zvaničnicima privremenih prištinskih institucija.

On je zatražio da se uskoro ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Pistorijus je rekao, povodom odredbe ukidanja dinara na KiM, da Priština ima pravo da sprovodi svoje “zakone”, ali da je potrebna adekvatnija komunikacija.

Comments

Pročitaj još