• Početna>
  • Vesti>

Pistorijus sa Kurtijem: Nemačka zainteresovana da doprinosi suverenitetu i bezbednosti Kosova

Foto Kim

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom koji je istakao da je Nemačka, zajedno sa svojim Nato partnerima, igrala važnu ulogu na Kosovu poslednjih decenija i da je zainteresovana da nastavi da doprinosi stabilnosti, integritetu, suverenitetu i bezbednosti Kosova u regionu.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Kurti je izrazio zahvalnost na istorijskoj i nezamenljivoj ulozi Nemačke u poslednjih 25 godina od, kako je rekao, “oslobođenja do nezavisnosti i izgradnje države”, kao i za nastavak pomoći u evropskim i evroatlantskim integracijama.

Kurti je obavestio ministra Pistorijusa o rezultatima upravljanja, prioritetima bezbednosti i odbrane u budžetu za 2024. godinu i o najnovijim dešavanjima na Kosovu.

Posebno je istakao ulogu nemačkih vojnika i oficira na Kosovu u okviru Kfora koji, kako je naveo, uživaju popularnost među građanima koji su zahvalni na njihovoj službi.

Nemački ministar odbrane Pistorijus, kako se navodi u saopštenju, zahvalio je premijeru Kurtiju na toplom gostoprimstvu tokom njegove prve posete Kosovu i izrazio sreću što nemački vojnici uživaju poštovanje i popularnost među građanima.

Kurti i Pistorijus razgovarali su i o jačanju odnosa Kosova i Nemančke i produbljivanju saradnje u oblasti odbrane.

Nakon sastanka tet-a-tet usledio je još jedan sastanak sa proširenim delegacijama gde su bili prisutni i poslanici nemačkog Bundestaga i Skupštine Kosovo iz parlamentarnih odbora za pitanja bezbednosti i odbrane.

Comments

Pročitaj još