Zlatan Arsić oslobođen optužbi

Foto: Kim

Zlatan Arsić oslobođen je optužbi koje su mu se stavljane na teret jer je sud u Prištini došao do zaključka da nema dokaza da je bio deo paravojnih jedinica, da je spaljivao kuće, niti da je proterivao Albance.

Arsiću se ukida mera pritvora.

Tužilaštvo nije pružilo dokaze da je Arsić u Kamenici u saizviršilaštvu sa drugim pripadnicima policije SRJ maltretirao oštećenog B.M, te da je učestvovao u progonu albanskog stanovništva i spaljivanju kuća.

Zlatan Arsić je oslobođen iz pritvora gde je proveo 11 meseci. Ipak posle presude je poslat u pritvor u Podujevu odakle će ga njegova porodica danas pokupiti.

Odbrana Arsića zadovoljna je ovakvom presudom, istakavši da je ovo prva oslobađajuća presuda koje je donelo Specijalizovano veće za ratne zločine od svog formiranja.

Vasilije Arsić advokat Zlatana Arsića kazao je da je ovo dobra ves posebno zbog činjenice da je prvi put Specijalizovano veće za ratne zločine od formiranja donelo oslobađajuću presudu.

“Zahvaljujem sudskom veću koje je smoglo snage da sagleda sve dokaze i donese ovakvu pravednu odluku. Zahvaljujem mom kolegi Dejanu (Vasiću) koji mi je pružio punu podršku u odbrani, zahvaljujem medijima koji su pratili ovaj proces, zahvaljujem svima koji su učestvovali u odbrani i zadovoljstvo je kada imamo tako lepe vesti da kažem i za javnost i za porodicu Zlatana Arsića. Sada više nije okrivljen, on je slobodan čovek, danas izlazi iz pritvora. Proveo je 11 meseci u zatvoru, nažalost on zna kako je to bilo ali ipak je pravda stigla, jeste sporo ali dostižna je”, kazao je advokat nakon izricanja presude.

“Hvala sudijama koje su realno sagledale ovaj predmet ali ja mislim da ovo što se danas dogodilo pobeda pre svega Zlatanove porodice a nakon toga i mog kolege Vasilija Arsića koji je briljantno vodio ovu odbranu u predmetu. Radostan sam i srećan, možemo da kažemo da se eto desilo da smo jednom i mi Srbi ovde pobedili”, kazao je advokat Dejan A. Vasić.

Izricanje presude pratila je i porodica Zlatana Arsića. Njegova supruga Zorica zahvalila se advokatskom timu i svima koji su se založili da se Zlatan oslobodi. “Hvala advokatima, Kancelariji za KiM i svima koji su pružili podršku, pravda je pobedila, hvala i sudiji što je sagledala pravu činjenicu da on nije bio tu i nije počinio nikakav ratni zločin. Presrećna sam, nemam reči”, kazala je Zorica.

Podsetimo, Zlatana Arsića tužilaštvo tereti da je navodno u martu 1999. godine, kao službeno lice u policijskoj stanici u Kosovskoj Kamenici, zajedno sa drugim pripadnicima tadašnje policije SRJ navodno tukao Albanca B. M, nanevši mu teške povrede. Takođe, u optužnici se navodi da je tokom februara i marta 1999. godine Arsić učestvovao u nasilnoj deportaciji i raseljavanju meštana Kamenice, a zatim i “pljačkanju i oštećivanju kuća Albanaca paleći ih”. Uhapšen je u martu 2023. godine na prelazu Bela Zemlja prema Bujanovcu, nakon čega mu je određen pritvor.

Comments

Pročitaj još