• Početna>
  • Vesti>

Ukidanje dinara i težak položaj Srba teme sastanka u Vašingtonu

Foto: Kabinet PO Štrpce

Tokom protekle nedelje predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić boravio je u službenoj poseti Vašingtonu tokom koje je, pored prisustva tradiocionalnom Molitvenom doručku, imao sastanke u Kongresu i Stejt Departmentu.

U Kongresu je Jevtić na sastanku sa kogresmenima Robertom Aderholtom i Džonom Mulinearom kao i na sastanku sa kongresmenom Trejsi Menom govorio o teškom položaju Srba danas na Kosovu kao rezultat politike aktuelnog režima u Prištini koji svakodnevnim različitim akcijama i odlukama sprovodi proces proteriravanja srpskog naroda sa Kosova.

Jevtić je u konkretnim primerima govorio o posledicama dosadašnjih odluka Vlade Kosova sa posebnim akcentom na poslednju odluku o ukidanju dinara koja će biti direktan udar na egzistenciju srpskog naroda na Kosovu.

”Kao neko ko je verovao u multietničko društvo na Kosovu, neko ko je bio deo procesa integracije Srba u insititucije Kosova, neko ko je radio na igradnji mostova suživota, duboko sam razočaran i zabrinut onim što Priština radi i krajnje je vreme da Međunarodna zajednica učini nešto kako bi zaustavila Kurtija u nameri da iseli preostali srpski narod na Koosvu. Srbi su svakodnevno izloženi različitim vidovima pritisaka, bivaju hapšeni i pritvarani bez osnova, oduzima im se imovina, administrativno se centralizuju svi procesi kako bi se onemogućilo upravljanje u opštinama u kojima su Srbi većina, uzurpiraju se resursi lokalnij samouorava kao što je to slučaj sa Ski centrom Brezovica, a poslednje akcije upada u zdrastvene ustanove i hapšenje zadrastvenih radnika su najbolji pokazatelj da se aktuelni režima u Prištini neće zaustaviti dokle god se Srbima ne ukine svaki element života na Kosovu. U trenutku kada Kurti, spremajuči se za parlamentarne izbore, nema šta da predstavi kao rezultat vladavine u oblastima ekonomije, infrastrukture i generalno života građana, preostalo je da udarom na sve što nosi prefiks srpsko u kampanju krene upravo igrajući na kartu nacionalnih osećanja,” rekao je između ostalog Jevtić na sastancima u Kongresu.

Na kraju sastanaka Jevtić je pozvao da kongresmeni posete srpske sredine na Kosovu kada im to vreme dozvoli.

U Stejt Departmentu Dalibor Jevtić se sastao sa Kolin Hiland, direktoricom Stejt Departmenta poslova za Južnu i Centralnu Evropu.

I na ovom sastanku je dominatna tema bila odluka o okidanju dinara gde se govorilo o sivm posledicama ove odluke Prištine. Jevtić je izneo podatke o broju korisnika različitih kategorija plata, penzija, socijalnih davanja, stipendija, minilnih zarada, svega onoga što dolazi od strane Republike Srbije i što suštinski održava preostali srpski narod u ekonomskom smislu na Kosovu.

Takođe razgovaralo se i na teme situacije u opštinama sa srpskom većinom, kao i položaju Srba u sredinama u kojima Srbi čine nevećinski narod. Jevtić se na kraju sastanka zahvalio direktorici Hiland na iskazanom vrlo jasnom stavu povodom odluke Prištine o ukidanju dinara i ujedno zaključio da je krajnje vreme da se takvim i sličnim akcijama Vlade Kosova stane ne put jer one za cilj imaju ukidanje multietnočkog društva na Kosovu.

Pored sastanka sa zvaničnicima američke administracije na kraju posete Vašingtonu Jevtić se sastao i sa savetnicima kongresmena, članovima spoljnopolitičkog Odbora Kongresa.

Sadržajan sastanak na kome su iznete sve činjenice, sve ono što je od dolaska Kurtija na vlast došlo kao negativna posledica po život i položaj Srba na Kosovu. Jevtić je i na ovom kao i na svim prethodnim sastancima poručio da Kurti nikad neće formirati Zajednicu srpskih opština i da će stvaranjem manjih i srednjih kriznih situacija izbegavati to sve do raspisivanja parlamentarnih izbora.

Takođe, na temu novih lokalnih izbora na severu Kosova, Jevtić je rekao da ih režim u Prištini neće raspisati dok za to ne dođe vreme predviđeno zakonom, što znači jesen 2025. godine.

Jevtić je posetu Vašingtonu ocenio kao sadržajnu i korisnu i istakao važnost da se glas Srba sa Kosova, legitimnih predstavnika srpskog naroda čuje.

Comments

Pročitaj još