• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Upad u Opštine Peć, Istok i Klina – nastavak etničkog čišćenja i zatiranja Srba na Kosovu

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Današnji upad naoružanih pripadnika Kosovske policije u Privremene organe opština Peć (u Goraždevcu), Istok (u mestu Osojane) i Klina (u selu Vidanje) nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Srba na Kosovu i Metohiji, u direktnoj režiji Aljibina Kurtija, a pred očima kompletne međunarodne zajednice, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju

“Kurtijevi specijalci zatvorili su srpske opštine u Metohiji, koja je tokom sukoba 1999. a potom i tokom Pogroma 2004. godine potpuno nasilno etnički očišćena od Srba. Teškom mukom, Srbi su se u malom broju vratili na svoja ognjišta i u povratnička naselja gde im je život garantovala i međunarodna zajednica, a danas ih Kurti policijom, dugim cevima i oklopnim vozilima ponovo proteruje.

Tokom današnje nelegalne i nasilne akcije, privedeni su i predsednici privremenih organa na informativne razgovore, a u nasilnom upadu u mirne srpske sredine zatvoreni su i Domovi zdravlja, ambulante, apoteke”, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

Akcija je usledila nakon prošlonedeljnog upada u opštinu Gora koji, kako navodi kancelarija, nije osudio nijedan pripadnik međunarodne zajednice i svojim glasnim ćutanjem postaju saučesnici ovakvih Kurtijevih nedela.

Comments

Pročitaj još