• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Malo pomaka u normalizaciji odnosa; Kosovska vlada sutra o zabrani dinara na Kosovu

Foto: RTK

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini da je bilo malo pomaka u normalizaciji odnosa dveju strana i najavio da će kosovska vlada sutra izneti informacije o zabrani dinara na Kosovu.

Lajčak je nakon susreta sa premijerom i predsednicom Kosova, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, rekao da je u razgovorima bilo reči o odluci centralne banke o suspenziji dinara, ali nije želeo da iznese više detalja.

“Pomenuli smo pitanje odluke Centralne banke Kosova, ali, neću da budem portparol kosovske vlade. Biće informacija koje će biti saopštene sutra“, rekao je Lajčak, prenosi prištinski mediji.

On je istakao da međunarodna zajednica želi da se dijalog Beograda i Prištine nastavi jer taj proces donosi mnogo koristi. Dodao da više nema potrebe postavljati pitanje ”šta i kako treba da se radi”, već ”kada” se nastavlja dijalog i kada će doći do normalizacije odnosa.

”Danas sam u Prištini razgovarao o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao i o tome koliko možemo da postignemo pre izbora. Što se tiče dijaloga, prošle godine smo imali dobre rezultate, bilo je dogovora o energetici i priznanju registarskih tablica, ali malo je bilo pomaka u normalizaciji odnosa”, rekao je Lajčak nakon današnjeg sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Lajčak je potvrdio podršku EU nastavku dijaloga Beograda i Prištine, i istakao da je potrebno što pre da se putem dijaloga dođe do normalizacije.

”Što pre. Želimo da se dijalog nastavi jer poces donosi mnogo koristi”, rekao je on.

Lajčak se, pored Osmani, danas sastao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Comments

Pročitaj još