• Početna>
  • Vesti>

Godišnjica Topličkog ustanka u Sočanici: Trag za sva vremena

Foto: TV Most (parastos palim žrtvama u Sočanici)

U Sočanici je obeleženo sto sedam godina od Topličkog ustanka u prisustvu mnogobrojnih meštana i predstavnika lokalne samouprave. 

Nakon služenja parastosa, predstavnici opštine Leposavić, rodbina i potomci palih boraca, položili su vence na spomen česmi gde su ispisana imena Topličkih stradalnika i na spomen obeležju žrtvama u najnovijem ratu.

Prisutni su obišli i spomen sobu , gde se nalaze fotografije i spisi iz tog vremena.Potom je održana svečana akademija u Domu kulture i predstava “Milunka Savić”.

Direktor Gojko Milivojević istakao je, da se sećanje na stradalnike i žrtve ne sme zaboraviti.

,,Čovek umire dva puta, jednom prirodnom smrću, a drugi put kad ga zaborave, rekao je Milivojević i naglasio važnost očuvanja Spomen sobe i dnevnika Koste Vojinovića, koja će ostaviti trag za sva vremena.

,,Spomen sobu smo uradili i mislim da je jedan beleg, jedan trag za sva vremena. Naime hronološki u slici i tekstu je odrađena spomen soba i jedan neverovatan detalj. Posle 101. godine uspeli smo da obezbedimo u Bugarskoj iz njihove arhive da ovde ubacimo u spomen sobu originalni dnevnik Koste Vojinovića, fotošopirali smo slike i snimke i postavili ovde. Svi oni ljudi koji sa ovih prostora učestvovali mogu da vide njihovi preci ko su oni bili”, istakao je Milivojević.

Organizacija obeležavanja Topličkog ustanka  i ove godine pripala je Centru za kulturu ,,Sava Dečanac” iz Leposavića. 

Comments

Pročitaj još