• Početna>
  • Vesti>

U Skoplju samit “Zapadni Balkan – EU”; ukidanje dinara na KiM jedna od glavnih tema

Foto: RTS

U Skoplju se održavaju Samit inicijative “Otvoreni Balkan” i susret “Zapadni Balkan i Evropska unija.” Iako nije na agendi, očekuje se da će najava zabrane srpske valute na Kosovu i Metohiji biti jedna od glavnih tema. Skupu će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Plan, koji je predstavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, podrazumeva pomoć državama regiona da postanu deo evropskih politika, i programa i pre zvaničnog članstva.

Predsednik Aleksandar Vučić učestvuje na Samitu inicijative “Otvoreni Balkan” i na susretu “Zapadni Balkan i EU” u Skoplju.

Očekuje se da bi mogao da razgovara o najavi ukidanja srpske valute na Kosovu i Metohiji sa predstavnicima Vašingtona i Brisela i regionalnim liderima.

Domaćin skupa je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, a osim predsednika Srbije, prisustvovaće i premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Milojko Spajić, ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić, kao i kosovski premijer Aljbin Kurti.

U Skoplju će se govoriti o rezultatima koje su postigle države Zapadnog Balkana i preduslovima koje su ispunile kako bi mogle da troše evropski novac.

Skupu će prisustvovati i pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajan, koji je već stigao u Skoplje, ali i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija.

Biće prisutni i predstavnici regionalnih inicijativa, poput Cefte, jer je najavljeno formiranje zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana, što je jedan od preduslova za članstvo u Evropskoj uniji.

Comments

Pročitaj još