• Početna>
  • Vesti>

EU protiv odluke kosovske vlade da se dug za struju na severu plaća iz Fonda za razvoj

Foto: KoSSev

U Evropskoj uniji su se usprotivili odluci Vlade Kosova da dug KOSTT-u za potrošenu struju na severu bude plaćen sredstvima iz Povereničkog fonda za razvoj.

Prema navodima EU, ta odluka nije u skladu sa sporazumom postignutim pre 11 godina između Kosova i Srbije. Vlada nije komentarisala ovakav stav EU, prenosi KoSSev pisanje Kohe.

Evropska unija ne vidi kao ispravnu odluku Vlade da otplati dug KOSTT-u za struju potrošenu na severu novcem prikupljenim u Fondu za razvoj, koji je Briselskim sporazumom stvoren za Srbe iz ovog kraja.

Ministar finansija Hekuran Murati, rekao je na sednici Vlade u decembru da će neplaćeni dug više od dve decenije za struju na severu, pored štednje u četiri severne opštine, biti isplaćen i sredstvima iz ovog fonda.

„Da bismo platili deo ovih dugova, tražili smo od četiri severne opštine da svoj budžet proglase kao ušteđevine, uključujući i Poverenički razvojni fond, koji je već dodeljen ovim opštinama“, rekao je Murati.

Ali u odgovoru za Kohu, Kancelarija EU na Kosovu saopštila je da korišćenje ovih sredstava za plaćanje struje na severu nije u okviru kriterijuma definisanih Briselskim sporazumom.

„Otplata dugova za električnu energiju ne ispunjava kriterijume za finansiranje projekata iz Fonda za razvoj koji su definisani Briselskim sporazumom o naplati carinskih prihoda od 17. januara 2013. godine“, saopštila je Kancelarija EU.

Povodom ovakvog stava EU, Vlada nije dala odgovor.

Prošlo je 11 godina od stvaranja Povereničkog fonda za razvoj, koji se finansira od carinskih dažbina koje se prikupljaju na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak u cilju njihovog izdvajanja za infrastrukturu, socijalne usluge za Srbe na Severu, razvoj institucionalnih kapaciteta, kulture, sporta i poljoprivrede.

Prema podacima EU, od njegovog osnivanja za različite projekte izdvojeno je više od 14,5 miliona evra, dok je za isplatu novih projekata trenutno na raspolaganju 3,6 miliona evra.

„Ukupno je 36 projekata finansirano od strane Fonda za razvoj u četiri severne opštine, devet u Severnoj Mitrovici u vrednosti od blizu 7 miliona evra, jedanaest u Zvečanu – preko 3 miliona evra, devet u Zubinom Potoku sa preko 2,5 miliona evra i sedam u Leposaviću u vrednosti preko 2 miliona evra. Projekti su se fokusirali na izgradnju i rehabilitaciju kulturnih i sportskih objekata, izgradnju i popravku lokalnih puteva, podršku malim i srednjim preduzećima, kao i civilnom društvu, popravku kanalizacione mreže, izgradnju rezervoara vode za piće, kupovinu medicinske opreme itd“, saopštila je Kancelarija EU.

Vlada je do sada od ušteda opština i sredstava uzetih iz Fonda odlukom platila 11.8 miliona evra duga prema KOSTT-u za struju na severu.

Ovoj kompaniji duguje se još 18,9 miliona.

Comments

Pročitaj još