• Početna>
  • Vesti>

SL: Nikakva akcija obračuna s kriminalom ne sme biti povod za dodatnu eskalaciju

Srpska lista je najoštrije osudila današnju upotrebu vatrenog oružja od strane kosovskih policajaca u gusto naseljenom delu Kosovske Mitrovice i jurnjavu motornim vozilom ulicama našeg grada. Kako navode u saopštenju, na taj način najdirektnije je bila ugrožena bezbednost srpskih porodica koje su bile na ulicama i u svojim porodičnim domovima.

“Sijaset metaka koje su ispalili kosovski policajci završilo je u prozorima dečijih i dnevnih soba porodičnih domova, uništilo fasade na zgradama i izazvalo strah i uznemirenje naših građana.

Da ne bude zabune, apsolutno ne podržavamo nikoga ko vrši kriminalna dela, ali isto tako zahtevamo da se u radu policajaca poštuju pravila za realizaciju policijskih poslova u kojima je jasno naznačeno da nije dozvoljeno ugrožavati živote građana i dece. Uniforma kakva god daje ne sme biti pokriće za kriminalna dela onih koji je nose.

Primena vatrenog oružja je danas mogla dovesti do stradanja nedužnih ljudi, jer je upotrebljeno vatreno oružje u sred dana, kada se na trotoarima nalazilo desetine građana koji su izašli u šetnju sa svojom decom.

Današnja pucnjava je ujedno primer bahatog ponašanja Kurtijeve policije na severu Kosova i Metohije koji mora biti osuđen kako od strane policijskog inspektorata tako i od međunarodnih predstavnika. Hapšenje izvršioca krivičnog dela ne može biti opravdanje za ugrožavanje života građana i njihove dece, i to mora naići na jasnu osudu. Policajci moraju biti primer poštovanja zakona, a ne umišljeni šerifi iz kaubojskih filmova.anašnjom akcijom u gusto naseljenom delu Kosovske Mitrovice Kurtijeva policija je ponovo demonstrirala prekomernu upotrebu sile na severu Kosova i Metohije, sa jedinim ciljem zastrašivanja i sprovođenjem terora nad srpskim narodom.

Činjenica je da su Kurtijevi eskadroni laki na obaraču kad god se nađu u srpskim sredinama, pa su danas ispalili više rafala koji su završili po kućama srpskih domaćina, zgradama i prozorima.

Tek pukom srećom nije bilo povređenih ili stradalih u ovoj akciji prištinske policije, u sred bela dana i to kada je na ulici, vikendom, veći broj meštana, što je unelo ogromno uznemirenje kod srpskog naroda koji je nebrojeno puta stradao upravo od strane Kurtijevih policajaca”, stoji u saopštenju.

Srpska lista smatra da je reč je o smišljenim provokacijama, koje unose dodatni nemir i podižu tenzije na severu KiM, čega moraju da budu svesni i međunarodni predstavnici, a da nikakva akcija pod plaštom obračuna s kriminalom ne sme biti povod za dodatnu eskalaciju na terenu i obračun sa srpskim narodom.

Comments

Pročitaj još