• Početna>
  • Vesti>

Svećlja: Srpske vlasti bez ikakvog obrazloženja odbile naš zahtev za današnju posetu Preševskoj dolini

Foto: Prntscreen Fejsbuk, Dželjalj Svečlja


Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, izjavio je da je kasno sinoć obavešten da su srpske vlasti „bez ikakvog obrazloženja“ odbile njegov zahtev za današnju posetu „preševskoj dolini“ i u vezi sa tim poručio da će, po pitanju poseta zvaničnika, delovati recipročno.

Dželjalj Svečlja je na svom Fejsbuku nalogu napisao da je 29. decembra dobio poziv od predsednika Nacionalnog saveta Albanaca, Nevzada Ljutfiua da poseti Preševo, Medveđu i Bujanovac.

„Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv i počeo sa pripremama“, navodi Svečlja.

Prema njegovim rečima, planirani su sastanci u sedištu Saveta u tri opštine, kao i sa albanskim poslanikom u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem ali je sinoć obavešten da je njegov zahtev za posetu odbijen.

„Kasno sinoć me je naš oficir za vezu u Beogradu obavestio da su srpske vlasti bez ikakvog obrazloženja odbile naš zahtev za današnju posetu Preševskoj dolini. Ovaj čin Srbije prema mojoj poseti dokazuje njen destruktivni pristup i kontinuirano ugnjetavanje Albanaca u Preševskoj dolini“, rekao je Svečlja.

Rekao je da odbijanje Srbije nekoliko sati pre posete „ne umanjuje njihove ciljeve i posvećenost Albancima u ‘preševskoj dolini’“.

„To neće umanjiti moju želju i svrhu da ih posetim, da podelim sa Albancima iz Doline brige i nepravde sa kojima se suočavaju i obaveze institucija naše Republike prema njima. Po pitanju poseta državnih zvaničnika, delovaćemo po principima reciprociteta kao vrednosti ravnopravnosti naše dve države“, poručio je Svečlja.

Svečlja dodaje da je, u skladu sa Briselskim sporazumom i dosadašnjom praksom, preko Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, prosleđen dnevni red i potrebne informacije Kancelariji za vezu Srbije radi dozvole ulaska u Srbiju i obavljanja posete.

Comments

Pročitaj još