• Početna>
  • Vesti>

Svećlja: Beograd pokušava da destabilizuje situaciju na Kosovu; Kurti ponovio optužbe o napadu

Foto Kossev 8arhiva)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svečlja je optužio je danas Srbiju na konferenciji za novinare koju je održao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da je od 2021. godine 114 puta napala institucije u Prištini i njihove šefove, uz tvrdnje da Beograd pokušava da destabilizuje situaciju na Kosovu. On je na konferenciji pokazao novinarima fotografije i imena Srba koji su navodno učestvovali u dešavanjima u Banjskoj.

Svećlja je objavio imena i fotografije osoba, kao i fotografije njhovih ličnih dokumenata, navodeći da je reč o članovima grupe Srba koja se sukobila sa policijom 24. septembra.

Takođe je objavio satelitske snimke, mape i fotografije dešavanja u Banjskoj, ali i fotografije uslikane tokom drugih događaja na Severu, poput barikada i paljenja automobila.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je danas, sve češće optužbe kako Beograd planira napad na sever Kosova. On je izneo tvrdnje da je cilj dešavanja u Banjskoj 24. septembra bila aneksija severa .

Kurti kaže da te napade, kako prenosi Koha, planira Milan Radoičić sa pripadnicima Civilne zaštite i da se Milan Radoičić tajno sastaje sa visokim zvaničnicima BIA-e u Raški sa kojima se priprema za napad na severu Kosova. Ponovio i teze o arsenalu oružja u Novom Pazaru i predpostavke da je tokom novembra 2023. godine bilo planirano da se obavi napad u pravcu opštine Zubin Potok navodno sa namerom da se zauzme vila Milana Radočića, što je, po tumačenju Kurtija, obustavljeno zbog izbora u Srbiji.

Navodni napadi su, kaže, odloženi zbog policijskih kontrola KFOR na severu.

Comments

Pročitaj još