Molina: Španija ne menja stav o nezavisnosti Kosova

Foto: Tanjug

Ambasador Kraljevine Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina izjavio je da njegova zemlja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da se to neće promeniti.

“Naš stav nije se promenilo, tako da je molba Kosova za članstvo u EU za sada zaustavljena. Čekamo pravno mišljenje, ali Španija, naravno, nije za to. Španija nije bila za bilo kakvu prijavu Kosova za članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. To je zemlja koja je proglasila jednostranu nezavisnost i mi je ne priznajemo. Mi to čak i ne zovemo državom, to je samo teritorija, po našem zakonodavstvu”, rekao je Molina na skupu u EU centru “Od Španije do Belgije: Povratak predsedavanja u srce EU” o predsedavanju Španije EU, koji su organizovale Centar za evropske politike i Delegacija EU u Srbiji.

Na pitanje da li će Ohridski sporazum biti deo pregovaračkog Poglavlja 35, ambasador Španije je rekao da će se to znati danas, ali da će verovatno neki delovi tog sporazuma postati deo Poglavlja 35.

Govoreći o španskom predsedavanju Evropskim savetom, Molina je rekao da se ono odvijalo u malo čudnoj situaciji, pošto je španska vlada bila prelazna vlada do kraja oktobra, ali da se Španija uvek zalagala za politiku proširenja EU što je, kako je rekao, bio jedan od njenih prioriteta.

Comments

Pročitaj još