• Početna>
  • Vesti>

Specijalizovani tužilac pozdravlja smanjenje zatvorske kazne Saljihu Mustafi

Foto: scp-ks.org

Specijalizovani tužilac Kimberli Vest pozdravila je današnju presudu u žalbenom postupku Saljiha Mustafe kojom se potvrđuje prvostepena presuda te preinačuje kazna Mustafi, što kako je ocenila, predstavlja pobedu pravde.

„Pozdravljam današnju presudu koja i pored male korekcije kazne za Mustafu predstavlja pobedu pravde, a naročito pobedu za žrtve Saljiha Mustafe i njihove porodice“, rekla je Vest u reakciji na presudu panela Apelacionog suda.

U prvostepenoj presudi od 16. decembra 2022. godine Saljih Mustafa je proglašen krivim za ratne zločine po tri tačke – proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo – i izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 26 godina.

“Sve Mustafine žrtve su kosovski Albanci od kojih su neki služili kao dobrovoljci u OVK jer su čvrsto verovali u borbu za nezavisnost Kosova” navodi se u saopštenju.

Mustafa je uhapšen 24. septembra 2020. godine u Prištini od strane Specijalizovanog tužilaštva. Njegovo suđenje je počelo 15. septembra 2021. godine. Dokazni postupak je završio 20. juna 2022. godine, a završna izlaganja su održana od 13. do 15. septembra 2022. godine. Specijalizovano tužilaštvo je imalo ukupno 14 svedoka.

Comments

Pročitaj još